Krewetki w sosie cytrynowo czosnkowym

Pyszne!  Hiszpański przepis, przywieziony prosto z Edynburga - dziękuję Yaiza  ;).  Oczywiście najlepsze będą duże, surowe krewetki tygrysie. Surowe krewetki w tym przepisie są o tyle ważne, że sok z nich wyciśnięty dodatkowo wzbogaca smak sosu.  A bułka, w sosie zanurzona, jest fantastyczna. Tak więc warto kupić chociaż kilka sztuk dobrych, surowych krewetek, aby zrobić sobie świetną przystawkę. Polecam ;)




składniki (2 porcje)
300 g dużych surowych krewetek w skorupkach ( ok 12 sztuk)
6 ząbków czosnku
sok z 2 cytryn  - może być i z trzech ;)
oliwa
posiekana natka pietruszki - opcjonalnie

do podania 
białe pieczywo

przygotowanie
Krewetki opłukać i osuszyć. Na patelni (używałam nieprzywierającej) rozgrzać 2 - 3 łyżki oliwy. Dodać posiekany czosnek, smażyć mieszając, ok 30 sek  - nie przypalić czosnku. Dodać krewetki, smażyć ok 1 - 2 minuty po jednej stronie, aż zrobią się różowe. Dodać sok wyciśnięty z cytryn, krewetki przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż zmienią kolor. Podczas smażenia delikatnie przyciskać głowę krewetki drewnianą łyżką, w miejscu gdzie głowa przechodzi w tułów. Dzięki temu do sosu dostanie się więcej pysznych soków. Lekko posolić, posypać posiekaną pietruszką  i natychmiast podawać. Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary