Szparagi po polsku z białym sosem


Przepis na sos pochodzi z  XVIII wieku. Znalazłam go na stronie Kuchnia Staropolska, która jest kopalnią wiedzy o dawnej polskiej kuchni.
Sos robi się szybko, trzeba tylko ostrożnie go podgrzewać i mieszać, najlepiej cały czas, aby uniknąć powstania grudek. Najbardziej lubię używać do tego drewnianej łyżki. Sos ma przyjemną, aksamitną konsystencję a dzięki dodaniu octu nie jest mdły. Bardzo polecam!
Pozwalam sobie zacytować oryginalny przepis, taki jak podaje go Kuchnia Staropolska
"Szparagi po polsku
Obgotuj szparagi piękne i grube, osól trochę, dasz potym na półmisku lub z masłem zrumienionym podlane lub z sosem białym, który się tak robi: weź kilka żółtków z jajec, rozbij je mocno, wlej trochę octu, wsyp cukru, soli i masła kawałek włóż, razem to zagotuj, przydawszy trochę do tego bullionu, tym sosem podlejesz, dasz na stół."


Szparagi po polsku - przepis


składniki

  • 2 pęczki białych szparagów
na sos

  • 2 surowe żółtka
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru ( o mnie ksylitol)
  • sól do smaku
  • ok 15 g masła
  • ok 50 ml bulionu 

przydatne


przygotowanie

Przygotować szparagi, Szparagi opłukać i osuszyć. Obrać ( jak obierać białe szparagi pisałam tutaj) Po obraniu , należy szparagi ugotować. Ułożyć szaragi w odpowiednio dużym garnku, zalać wodą, lekko osolić.Gotować pod przykryciem, od momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut lub do czasu aż szparagi będą miękkie - zależy od ich grubości.
W czasie gdy szparagi się gotują, przygotować sos:
Żółtka umieścić w garnuszku i dobrze wymieszać (użyłam blendera ręcznego z końcówką do ubijania). Dodać pozostałe składniki, włączyć palnik, gotować na średnim ogniu tak długo, aż sos  zacznie gęstnieć. Cały czas należy sos mieszać  aby nie powstały grudki. Pod koniec doprawić do smaku solą, przelać do sosjerki i podać ze szparagami. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary