Tajska sałatka z wołowiną


Pyszna sałatka ze smażonym wołowym stekiem i sosem w azjatyckim stylu. Idealna na upalny dzień. 

Można ją zjeść zaraz po zrobieniu, kiedy mięso jest jeszcze ciepłe, Można też po paru godzinach - sałatka będzie bardziej wyrazista, gdyż składniki i sos dobrze się "przegryzą".  

Łodyżki kolendry mają dużo aromatu, dodanie ich do sosu sprawia, że jest on bardzo przyjemnie kolendrowy. 

Długość smażenia wołowiny zależy od grubości steków. Miałam wołowy stek z rostbefu i zastosowałam podane na opakowaniu czasy smażenia.

Polecam!

Przepis opracowany na podstawie Recipetineats




Tajska sałatka z wołowiną - przepis (2 porcje)

Składniki

  •  200 - 250 g dobrej jakości stek wołowy - np. rostbef 
  • 1/2 łyżki oleju 
  •  pieprz

pozostałe składniki sałatki

  • ok 40 g  mieszanych liści sałaty
  • 6-8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół - lub 1 pomidor
  • ok 50 g  - 1/2 małej czerwonej cebuli , pokrojonej w cienkie półplasterki
  • 200 g ogórka, pokrojony w cienkie, podłużne plastry
  •  liście kolendry 
  • liście  mięty

sos

  • 1/2 do 1 łyżeczki bardzo drobno pokrojonej świeżej papryczki chilli, ( lub chili w płatkach)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanych łodyg kolendry/kolendry (ok 15 g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru - lub do smaku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  •  sok z jednej limonki
  •  1 łyżka oleju z pestek winogron (lub oleju rzepakowego lub roślinnego)

do podania

  • 1 łyżka orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
  • Dodatkowe liście kolendra  i liście mięty
przydatne

Obieraczka do warzyw

przygotowanie

mięso

Mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozgrzać patelnię na dużym ogniu. 

Wołowinę skropić z obu stron 1/2 łyżki oleju, a następnie posypać  pieprzem. 

Smażyć na gorącej patelni: 

ok 2,5 min z każdej strony stek krwisty

4 min z każdej strony stek średnio wysmażony

Usmażone mięso przełożyć na talerz, przykryć folią i odstawić na ok 10 minut aby soki równomiernie się rozłożyły.

sos

Do moździerza włożyć chili, czosnek, łodygi kolendry i niewielką szczyptę soli. ucierać aż powstanie jednolita pasta. Dodać sos rybny, olej, sok z limonki. Dosłodzić do smaku. Dobrze wymieszać. Odstawić.

sałatka:

Mięso pokroić w poprzek  na cienkie plasterki - wymieszać z łyżką sosu

Pomidor pokroić w sporą kostkę

Ogórek, bez obierania, pokroić w cienkie podłużne plastry - wstążki, najwygodniej przy pomocy obieraczki do warzyw. Środek ogórka z pestkami zjeść lub wyrzucić - nie dodawać do sałatki

Na talerzu ułożyć składniki sałatki: sałatę, pomidory, ogórki i cebulę. Skropić  sosem. 

Dodać mięso, posypać orzeszkami , polać resztą sosu. 

Posypać listkami kolendry i mięty. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary