Naleśniki z farszem z kurczaka
Mój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi albo kotleciki z kurczaka. To bardzo smaczne rozwiązania, jednak wymagają nieco więcej czasu. Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się to osiągnąć - farsz wyszedł bardzo smaczny, wilgotny, dosyć ostry. Najbardziej lubię takie naleśniki podsmażone, ale można oczywiście zjeść bez podsmażania. Polecam!
składniki
200 g gotowanego mięsa kurzego
200g cebuli pokrojonej w kostkę
200 g pomidorów pokrojonych w kostkę
pieprz
sól
oregano
natka pietruszki
łyżeczka papryki w płatkach
250 g szpinaku
4 ząbki czosnku
+
100 g fety
starty cheddar (opcjonalnie)
6 naleśników - np z tego przepisu
przygotowanie
na dużej patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę, smażyć na małym ogniu aż się zeszkli. dodać pokrojone drobno mięso kurze i przyprawy, przesmażać przez parę minut mieszając (5-7min ) a następnie dodać pomidory i smażyć na małym ogniu aż pomidory zmiękną.
W międzyczasie opłukać szpinak, uciąć ogonki, wrzucić na patelnię z oliwą i podgrzewać , mieszając, aż szpinak puści wodę i zwiędnie. dodać pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć na sito aby pozbyć się nadmiaru płynu.Na każdy naleśnik nałożyć warstwę szpinaku, posypać pokruszoną fetą , farsz mięsny, posypać cheddarem, zawinąć. Robiłam "kopertkę " wygodną do smażenia . Przed podaniem naleśniki przysmażyć z obu stron na oliwie z masłem. Smacznego!
200 g gotowanego mięsa kurzego
200g cebuli pokrojonej w kostkę
200 g pomidorów pokrojonych w kostkę
pieprz
sól
oregano
natka pietruszki
łyżeczka papryki w płatkach
250 g szpinaku
4 ząbki czosnku
+
100 g fety
starty cheddar (opcjonalnie)
6 naleśników - np z tego przepisu
przygotowanie
na dużej patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę, smażyć na małym ogniu aż się zeszkli. dodać pokrojone drobno mięso kurze i przyprawy, przesmażać przez parę minut mieszając (5-7min ) a następnie dodać pomidory i smażyć na małym ogniu aż pomidory zmiękną.
W międzyczasie opłukać szpinak, uciąć ogonki, wrzucić na patelnię z oliwą i podgrzewać , mieszając, aż szpinak puści wodę i zwiędnie. dodać pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć na sito aby pozbyć się nadmiaru płynu.Na każdy naleśnik nałożyć warstwę szpinaku, posypać pokruszoną fetą , farsz mięsny, posypać cheddarem, zawinąć. Robiłam "kopertkę " wygodną do smażenia . Przed podaniem naleśniki przysmażyć z obu stron na oliwie z masłem. Smacznego!
mmm.... poezja z samego rana jeśli by mnie spytać o zdanie!:)
OdpowiedzUsuńTeż miałam ten problem. Wybrałam inne rozwiązanie. Kupiłam psa :-) Pozdrawiam Alicja
OdpowiedzUsuńJa mam dwa :) To prawda, one pożrą wszystko !
UsuńPies nie jest koszem na śmieci ;) Też mam dwa i czasem jedzą to. Ale mają swoje jedzonko. A co do przepisu to bardzo fajny właśnie takiego szukałam! :) Taką potrawą można zaskoczyć znajomych/rodzinę gdyż w głównej mierze jesteśmy przyzwyczajeni do naleśników na słodko ;)
OdpowiedzUsuńW życiu nie pomyślałabym o psie jako o koszu na śmieci! A że potwory - zwłaszcza jeden - pożarłyby wszystko, to zupełnie insza inszość! :)
UsuńMożna ten farszy przygotować wcześniej? I mrożony szpinak zamiast zwykłego?
OdpowiedzUsuńMożna. A mrożony szpinak trzeba będzie bardziej odparować i też będzie dobry :)
UsuńWłaśnie zrobiłam naleśniki są przepyszne polecam☺
OdpowiedzUsuńCieszę się , że smakowały, pozdrawiam
UsuńZrobilam są pyszne��domownicy krzyczą ze chcą jeszcze ��
OdpowiedzUsuńCzyli trzeba szykować następne :) Cieszę się że smakowało
UsuńBardzo apetycznie wyglądają te naleśniki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA przepis na te naleśniki jaki? Bo chyba nie na słodko?
OdpowiedzUsuńMartyna
np ten: http://staregary.blogspot.com/2014/09/nalesniki-przepis-podstawowy.html
UsuńDo naleśników nigdy nie dodaję cukru więc mogą być potem nadziewane na różne sposoby
OdpowiedzUsuńwodzą na pokuszenie :-)
to miło :)
Usuńco zamiast szpinaku?
OdpowiedzUsuńMyślę że z sałat sprawdzi się rukola, roszponka lub sałata rzymska. A może dodać ugotowane na parze brokuły?
Usuńwyglada super :) i pewnie bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńja robie krokiety z farszem na pierogi ruskie :D
http://pa2ul.blogspot.com/
Ruskie pierogi bardzo lubię, więc takie naleśniki muszą być bardzo smaczne!
UsuńTakie naleśniki z farszem z ruskich pierogów nazywają się gruzińskie. Polane sosem pieczarkowym z dodatkiem surówki coleslaw- palce lizać☺
UsuńA, to nie wiedziałam, dziękuję ;)
UsuńY, a jak można dodać 'łyżeczkę papryki w płatkach"?? ;o
OdpowiedzUsuńmożna, bo to przyprawa - papryka tyle że nie mielona ale właśnie w płatkach. Ale można oczywiście użyć mielonej ;) Pozdrawiam
UsuńPrzepyszny przepis, zrobiłam na kolację i mój mężczyzna był zachwycony :) do smaku dodaliśmy tylko jeszcze sos czosnkowy Tarsmak, bo lubimy takie czosnkowe dodatki :D
OdpowiedzUsuń