Naleśniki z farszem z kurczaka

Mój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi albo kotleciki z kurczaka. To bardzo smaczne rozwiązania, jednak wymagają nieco więcej czasu. Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się to osiągnąć - farsz wyszedł bardzo smaczny, wilgotny, dosyć ostry. Najbardziej lubię takie naleśniki podsmażone, ale można oczywiście zjeść bez podsmażania. Polecam!  




składniki
200 g gotowanego mięsa kurzego 
200g cebuli pokrojonej w kostkę
200 g pomidorów pokrojonych w kostkę
pieprz
sól
oregano
natka pietruszki
łyżeczka papryki w płatkach
250 g szpinaku
4 ząbki czosnku
+
100 g fety
starty cheddar (opcjonalnie)
6 naleśników - np z tego przepisu


przygotowanie
na dużej patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę, smażyć na małym ogniu aż się zeszkli. dodać pokrojone drobno mięso kurze i przyprawy, przesmażać przez parę minut mieszając (5-7min ) a następnie dodać pomidory i smażyć  na małym ogniu aż pomidory zmiękną.
W międzyczasie opłukać  szpinak, uciąć ogonki, wrzucić na patelnię z oliwą i podgrzewać , mieszając,  aż szpinak puści wodę i zwiędnie. dodać pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć na sito aby pozbyć się nadmiaru płynu.Na każdy naleśnik nałożyć warstwę szpinaku, posypać pokruszoną fetą , farsz mięsny, posypać cheddarem, zawinąć. Robiłam "kopertkę " wygodną do smażenia . Przed podaniem naleśniki przysmażyć z obu stron na oliwie z masłem. Smacznego!












26 komentarzy:

  1. mmm.... poezja z samego rana jeśli by mnie spytać o zdanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też miałam ten problem. Wybrałam inne rozwiązanie. Kupiłam psa :-) Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
  3. Pies nie jest koszem na śmieci ;) Też mam dwa i czasem jedzą to. Ale mają swoje jedzonko. A co do przepisu to bardzo fajny właśnie takiego szukałam! :) Taką potrawą można zaskoczyć znajomych/rodzinę gdyż w głównej mierze jesteśmy przyzwyczajeni do naleśników na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W życiu nie pomyślałabym o psie jako o koszu na śmieci! A że potwory - zwłaszcza jeden - pożarłyby wszystko, to zupełnie insza inszość! :)

      Usuń
  4. Można ten farszy przygotować wcześniej? I mrożony szpinak zamiast zwykłego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. A mrożony szpinak trzeba będzie bardziej odparować i też będzie dobry :)

      Usuń
  5. Właśnie zrobiłam naleśniki są przepyszne polecam☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam są pyszne��domownicy krzyczą ze chcą jeszcze ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli trzeba szykować następne :) Cieszę się że smakowało

      Usuń
  7. Bardzo apetycznie wyglądają te naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A przepis na te naleśniki jaki? Bo chyba nie na słodko?
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np ten: http://staregary.blogspot.com/2014/09/nalesniki-przepis-podstawowy.html
      Do naleśników nigdy nie dodaję cukru więc mogą być potem nadziewane na różne sposoby

      Usuń
  9. co zamiast szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że z sałat sprawdzi się rukola, roszponka lub sałata rzymska. A może dodać ugotowane na parze brokuły?

      Usuń
  10. wyglada super :) i pewnie bardzo smaczne.
    ja robie krokiety z farszem na pierogi ruskie :D

    http://pa2ul.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ruskie pierogi bardzo lubię, więc takie naleśniki muszą być bardzo smaczne!

      Usuń
    2. Takie naleśniki z farszem z ruskich pierogów nazywają się gruzińskie. Polane sosem pieczarkowym z dodatkiem surówki coleslaw- palce lizać☺

      Usuń
    3. A, to nie wiedziałam, dziękuję ;)

      Usuń
  11. Y, a jak można dodać 'łyżeczkę papryki w płatkach"?? ;o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, bo to przyprawa - papryka tyle że nie mielona ale właśnie w płatkach. Ale można oczywiście użyć mielonej ;) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Przepyszny przepis, zrobiłam na kolację i mój mężczyzna był zachwycony :) do smaku dodaliśmy tylko jeszcze sos czosnkowy Tarsmak, bo lubimy takie czosnkowe dodatki :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary