Makaron z cukinii z zielonymi szparagami


Sezon na szparagi w pełni. Warto z niego korzystać! Dzisiaj przepis na lekkie danie obiadowe, idealne na ciepły, majowy dzień - makaron z cukinii z zielonymi szparagami. Grillowane szparagi są pyszne, a wymieszane z cukiniowym makaronem i polane sokiem z grillowanej cytryny tworzą  smaczny i lekki posiłek. Jeżeli nie dysponujecie urządzeniem do robienia makaronu z cukinii ( np takim) , można to zrobić tradycyjnie - pokroić cukinię w cienkie podłużne plastry, a następnie każdy z nich w cienkie paski. Można też cukinię pokroić w nieco grubsze niż makaron słupki, trzeba będzie ją nieco dłużej dusić. Bardzo polecam!


Makaron z cukinii z zielonymi szparagami - przepis

składniki ( 2 porcje)


  • 2 średnie cukinie
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

  • 500 g zielonych szparagów
  •  2 grube plastry cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
do podania:
  • parmezan


przydatny sprzęt

urządzenie do krojenia do warzyw

przygotowanie

Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia ( np takiej temperówki do warzyw) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy  makaron.
Przygotować szparagi  Umyć  szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć. Można też końce odłamać, co jest chyba najlepszą metodą gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy! Szparagi lekko natrzeć oliwą.
Dobrze nagrzać patelnię grillową, bez tłuszczu, rozłożyć równomiernie szparagi, obok położyć    2 plastry cytryny. Grillować szparagi ze wszystkich stron aż zrobią się soczyście zielone i pojawią się na nich ciemne grillowe paski. Plastry cytryny w trakcie grillowania przewrócić na drugą stronę. Gotowe szparagi pokroić na kawałki ok 2-3 cm.
W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron z cukinii, przesmażyć przez chwilę mieszając, a następnie dodać 1 - 2 łyżki wody,  skórkę cytrynową, posiekany ząbek czosnku, lekko posolić, dusić do chwili aż cukinia będzie miękka - 3 - 4 minuty. Dodać szparagi, wymieszać, nałożyć  do miski, doprawić sola i pieprzem.  Podawać z  grillowanym plastrami cytryny,  posypane parmezanem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary