Pljeskawica - serbski burger


Pyszne burgery zrobione zgodnie ze wskazówkami Roberta Makłowicza. Jedyną przyprawą jest sól

Aby zmielone mięso zamarynować dodajemy sodę. Wołowina, po dodaniu sody i marynowaniu przez kilka dni, ma zupełnie inną konsystencję, niż  znane nam burgery - po ugrillowaniu jest bardziej zwarta ale równocześnie miękka i soczysta. Trochę obawiałam się tego marynowania, ale zupełnie niepotrzebnie. Marynowałam przez trzy dni, podobno można nawet 15 ale aż tak odważna nie byłam. Może następnym razem potrzymam nieco dłużej.  I może uda się zrobić więcej zdjęć :) Bardzo, bardzo polecam!


Pljeskawica - serbski burger - przepis

składniki na 4 burgery

  • ok 500 g  mielonej wołowiny - najlepiej łopatki
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki wody

do podania

  • bułki do hamburgerów - opcjonalnie

przygotowanie

Wołowinę zmielić. Zmielone mięso dokładnie wymieszać w misce z sodą, solą i dwiema łyżkami zimnej wody. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 3 dni. Każdego dnia mięso mieszać jeden lub dwa razy dziennie, dodając łyżkę wody.  

W dniu w którym mamy zamiar grillować wyjąć mięso z lodówki. Podzielić na 4 części. Uformować kulki, a następnie każdą z nich rozwałkować pomiędzy płatami folii spożywczej na cienkie placki - ok 0,5 cm grubości. Zostawić  zawinięte w folię i  wstawić do lodówki do czasu aż będziemy gotowi do grillowania.

Rozpalić grill. Przed położeniem mięsnych placków na ruszt, skropić je oliwą.  

Grillować po ok 3 minuty z każdej strony. 

Podawać z białym pieczywem i sałatką  lub  z pieczonymi ziemniakami (np takimi ).  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary