Schab gotowany z azjatyckimi grzybami

Miałam kawałek schabu.  W lodówce były  boczniaki a w spiżarni słoik z chińskimi grzybkami w zalewie. Nie miałam ochoty na kotlety ani żadne skomplikowane dania. Znalazłam przepis który wydawał się prosty. Bardzo polecam bo schab wyszedł bardzo smaczny. Może następnym razem pokroję mięso w paski aby dało się jeść pałeczkami. Z plastrami miałam nieco kłopotu. Podałam z surówką z ogórków i marynowanego imbiru. 


Inspiracją był ten przepis



Składniki (3-4 porcje)
ok 600 g schabu bez kości 
1 i 3/4 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
3 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
3 gwiazdki anyżu
4 szalotki 
1 marchewka, pokrojona w plasterki
pęczek szczypioru 

ok 50 g mieszanych chińskich grzybów ( użyłam mieszanki grzybów w zalewie)  lub kilka suszonych chińskich grzybów, najlepiej mieszanych

100 g boczniaków  pokrojonych w mniejsze kawałki

dowolny azjatycki makaron

Przygotowanie
Jeżeli używamy suszonych grzybów, należy je zalać gorącą wodą i odstawić na parę minut. Umyty schab obwiązać sznurkiem, włożyć do garnka z grubym dnem. Zalać wrzątkiem, zagotować, a następnie wodę odlać. Do garnka dodać bulion, sos sojowy, wino ryżowe lub sherry, czosnek, imbir, gwiazdki anyżu, szalotki obrane i przekrojone na pół,  plasterki marchewki. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojony szczypior (część zostawić do podania) i pokrojone na mniejsze kawałki  odsączone chińskie grzyby. Płyn z moczenia grzybów zostawić. 

Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez 40 minut.  Od czasu do czasu sprawdzać czy sos za bardzo nie wyparował a mięso nie przywarło. Jeżeli trzeba, dolać wody z moczenia grzybów lub bulionu. Po tym czasie dołożyć boczniaki, gotować   jeszcze 20 minut. 

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją  a następnie dobrze odcedzić.
Wieprzowinę wyjąć ostrożnie z sosu, owinąć w folię aluminiową aby nie ostygła.
Sos doprowadzić  do wrzenia,  dodać do niego makaron i zdjąć naczynie z ognia.  Makaron wymieszać z sosem. Schab pokroić w cienkie plastry. 
Makaron z sosem położyć na talerzach, na wierzchu ułożyć plastry schabu, posypać dymką i podawać. Smacznego!
uwaga:
Jeżeli sos wyda nam się zbyt rzadki można go, przed dodaniem makaronu zagęścić. Należy dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej rozprowadzonej w małej ilości zimnej wody. Zagotować. Jeżeli nadal jest zbyt rzadki, dodać więcej mąki z wodą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary