Tarta na cieście francuskim z kozim serem i pomidorami

Wygodne danie na ciepłe dni. Fakt, trzeba włączyć piekarnik, ale za to, przygotowań jest mało i składników nie za dużo. Pomidory o tej porze najlepsze, więc i tarta najlepsza. Najlepiej użyć różnokolorowych pomidorów - będą się ładnie prezentować/ Polecam!

składniki
paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) 
mały kremowy kozi serek - rolada
3- 4 średniej wielkości pomidoty
masa:
1 jajo
125 g koziego jogurtu
łyżka koperku - opcjonalnie
listki z 2 - 3 gałązek tymianku
pieprz, sól
pietruszka do podania

przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st c. Przygotować spód z ciasta.  Formę do tarty (użyłam okrągłej z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm), wyłożyć ciastem, nadmiar ciasta obciąć. Surowe ciasto przykryć papierem do pieczenia, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem. Piec ok 15 - 18 minut.
Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut. 
Składniki masy wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem
Na podpieczony spód wyłożyć pokruszony kozi ser, zalać masą, na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów. Wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika. Piec ok 30 min. do czasu aż masa się zetnie.

Tartę podawać lekko  przestudzoną lub całkiem zimną, posypaną natką pietruszki. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary