Sałatka z radicchio, fenkułu i grzanek


Znakomity sposób na czerstwe pieczywo. Panzanella to popularna toskańska sałatka z grzankami. W wersji klasycznej składa się z czerstwego chleba i pomidorów (czasem z dodatkiem cebuli i bazylii), polanych oliwą i octem. O dobre pomidory zimą trudno, powstała więc sałatka z grzankami i innymi, nie klasycznymi dodatkami. Radicchio, jest samo w sobie dosyć gorzkie. W tej sałatce zupełnie to nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie - lekka goryczka tylko dodaje smaku. Bardzo polecam bo zestaw jest pyszny!

inspiracją był przepis ze strony Epicurious.com





składniki
sałata
1/2 małej radicchio - ok 150 g
2 szalotki
30 g rukoli
1 fenkuł
1 łyżka szczypiorku

na grzanki
100g bagietki
skórka starta z 1 cytryny
1/4 szklanki oliwy
sos
5 łyżek oliwy
1 łyżka octu z czerwonego lub białego wina
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie
sos
Wszystkie składniki umieścić w słoiku. Zakręcić i dobrze wymieszać wstrząsając słoikiem.

grzanki
Rozgrzać piekarnik do 200st.C . Bułkę pokroić na duże kawałki ok 3x3 cm. Wrzucić do miski, dodać skórkę z cytryny i 1/4 szklanki oliwy. wymieszać, przełożyć na  blachę do pieczenia (wyłożyłam folią) , doprawić  solą i pieprzem. Piec, mieszając od czasu do czasu, aż będą chrupiące na zewnątrz, ok. 8-10 minut. Ostudzić.
sałata:
Opłukane i osuszone liście radicchio pokroić na niewielkie kawałki. Szalotkę obrać, pokroić w plasterki. Z fenkuła, jeżeli to konieczne, usunąć zewnętrzną warstwę, odciąć koperek. Fenkuł pokroić w bardzo cienkie plasterki. Włożyć składniki do miski. Dodać rukolę i szczypiorek. Polać sosem, wymieszać, posypać grzankami i fenkułowym koperkiem.  Podawać. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Pyszna i zdrowa sałatka! Wielkimi krokami zbliża się wiosna i warto zadbać o swoją figurę oraz zmienić styl odżywiania na zdrwoszy :D Na pewno chętnie wykorzystam Twój przepis i zrobię sobie taką pyszność do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że będzie smakować ;) pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary