Szybki chleb wieloziarnisty - wypiekanie na śniadanie



W trzeci wrześniowy weekend, w ramach akcji " Wypiekanie na śniadanie ", piekliśmy  szybki chleb na drożdżach, pełen pysznych ziarenek.
Przepis nieco zmodyfikowałam. Zamiast 500 g pszennej mąki typ 650, użyłam 400 g mąki orkiszowej i 100 g żytniej. Dałam też tylko 1/2 łyżeczki cukru zamiast 1 łyżeczki. 1 łyżkę sezamu zastąpiłam czarnuszką. Zastąpiłam też świeże drożdże, drożdżami instant. Chleb pięknie wyrósł, jest dosyć wilgotny i bardzo smaczny. I co bardzo ważne, już po półtorej godzinie, możemy zajadać pyszny, jeszcze ciepły chleb. Bardzo polecam!

Chleb znajdziecie też na blogach
Moje domowe kucharzenie
Kolorowy Talerz
Matka Wariatka




Szybki chleb wieloziarnisty - wypiekanie na śniadanie - przepis

składniki


  • 400 g mąki orkiszowej typ 630
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 4 łyżki płatków owsianych /użyłam górskich/
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 13 g  drożdży instant ( lub 25 g świeżych)
  • 500 ml letniej wody


Przygotowanie:

Mąkę, sól, cukier i drożdże dokładnie wymieszać. Przesypać do misy robota, dodać  siemię, słonecznik płatki i czarnuszkę. Dolać letnią wodą i mieszać do połączenia składników. Ciasto jest dosyć luźne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po 20 minutach ciasto jeszcze raz wymieszać, nadal będzie luźne.
Keksówkę , o wymiarach 9x28, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć   do keksówki,
wierzch posypać ulubionymi ziarnami, przykryć ściereczką  i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
W tym czasie nagrzać piekarnik  230 stopni C. Wstawić foremkę z chlebem. piec 25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec chleb jeszcze 20-25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z foremki. Ostudzić na kratce.  Smacznego!
Chleb długo zachowuje świeżość.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary