Soczewica z chorizo



Dzisiaj przepis na proste, ale bardzo smaczne danie kuchni hiszpańskiej - soczewica z chorizo - LENTEJAS CON CHORIZO. Tak przygotowana soczewica jest świetnym dodatkiem do mięs. Może też stanowić samodzielne danie - podajmy ją wtedy z pieczywem lub sadzonym jajkiem. 
Moja soczewic wyszła dosyć ostra - użyłam ostrego chorizo. Oczywiście możecie użyć łagodnego.
Dałam też hiszpańską paprykę wędzoną, ale jeżeli jej nie macie - użyjcie zwykłej. Bardzo polecam!
Na podstawie przepisu ze strony Hispacocina


Soczewica z chorizo - przepis

składniki

  • 200 g soczewicy brązowej lub zielonej
  • 140 g  chorizo
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula-100g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 700ml - 1000ml wody
  • Sól
  • oliwa z oliwek

przydatne



przygotowanie


Soczewicę opłukać, odstawić na bok ( Brązowa soczewica nie wymaga moczenia, jeżeli używamy innej - należy przygotować ją zgodnie z opisem)
Marchewkę obrać, pokroić w cienkie słupki. 
Czosnek i cebulę drobno pokroić - można w blenderze. 
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem, posolić. Smażyć, mieszając aż cebula lekko się zeszkli. Dodać marchewkę, wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu przez 5 minut.

W tym czasie pokroić chorizo w plasterki, dołożyć do cebuli i marchewki, Podsmażać, mieszając, przez 2 minuty. Dodać papryką wędzoną, przemieszać. 

Dodać opłukaną soczewicę. Smażyć przez 2-3 minuty, następnie dodać kmin i ok 700ml wody. Przykryć,, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 30 minut. 

Po tym czasie sprawdzić, czy nie należy dodać więcej wody. Jeżeli mocno odparowała - uzupełnić. Doprawić solą 

Gotować kolejne 15 - 20 min, do czasu aż soczewica będzie miękka.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary