Klopsy z białej kiełbasy w sosie pomidorowym


Kolejne szybkie i wygodne danie. Wykorzystałam domową białą kiełbasę, którą zamroziliśmy surową, zaraz po zrobieniu. Masy nie musiałam niczym doprawiać, ponieważ wiedziałam jak jest doprawiona. Jeżeli użyjecie białej kiełbasy ze sklepu, warto zrobić na próbę mały pulpecik, usmażyć go i sprawdzić czy mięso nie wymaga doprawienia. Sos jest również bardzo prosty - dodatek octu świetnie podkręca smak ( podpatrzone u J. Olivera). Przyznaję, że zamrożona surowa kiełbasa ratuje nas w sytuacjach kryzysowych. Podawać z ryżem, makaronem  i zieloną sałatą. Polecam!


Klopsy z białej kiełbasy w sosie pomidorowym - przepis

składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)

na klopsiki:

ok 350 g surowej białej kiełbasy

Na sos:

400 g  - puszka krojonych pomidorów

3 ząbki czosnku

1 średnia czerwona cebula

1-2 łyżki octu balsamicznego - do smaku

oliwa z oliwek

sól, pieprz

do podania:

ryż , makaron

przygotowanie

Klopsy:

Kiełbasę obrać z flaka. Mięso włożyć do miski,.

Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 16 klopsów.

Na sporej patelni rozgrzać olej. Włożyć pulpety, obsmażać na średnim ogniu ze wszystkich stron ok 10 minut. 

Usmażone pulpety przełożyć do miseczki, z patelni odlać nadmiar tłuszczu - pozostawić łyżkę. 

Wrzucić cebulę, przez chwilę podsmażać, aby zmiękła. Dodać  pomidory, czosnek, doprawić solą i pieprzem i octem. 

Gotować przez ok 3-4 minuty na dużym ogniu, mieszając aby sos lekko odparował. 

Dodać pulpety i podgrzewać wszystko na małym ogniu, jeszcze ok 10 - 15 minut, tak długo aż smaki w sosie  dobrze się przegryzą, a pulpety będą  w środku upieczone.

Podawać z ryżem lub makaronem, posypane natką pietruszki. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary