Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur


Turecka zupa pięknej panny młodej znana jako Ezo Gelin Çorbası.
Przepis na tę zupę wypatrzyłam na stronie Tureckiego Sklepu. Tam też możecie zapoznać się z ciekawą historią powstania tej zupy.
Kuchnię turecką bardzo lubię, niektóre z  przypraw,  w tym pul biber  na stałe zagościły w mojej kuchni., a bulgur to moja ulubiona kasza. Nie mogłam więc  odmówić sobie przyjemności sprawdzenia przepisu i zupę ugotowałam jeszcze tego samego dnia. Nie miałam oryginalnej pasty paprykowej, zastąpiłam ją portugalską pastą z papryki. Sprawdziła się świetnie. Zupa wyszła dosyć ostra, tak jak lubię. Jest bardzo pożywna i ma piękny, intensywny kolor. Bardzo polecam!
Nieco inna wersja tej zupy tutaj


Zupa pięknej panny młodej – przepis

Składniki


  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur ( np takiej )
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  •  ok 1,5 litra wywaru drobiowego lub warzywnego


  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1-2 łyżka pasty paprykowej (biber salcası)
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki pul biber
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku


przydatne urządzenie




przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Soczewicę i kaszę bulgur opłukać, włożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać cebulę i czosnek. Zagotować, zmniejszyć ogień, garnek przykryć. Gotować przez 20 - 30 minut, do czasu aż kasza i soczewica będą miękkie. W trakcie gotowania od czasu do czasu zupę zamieszać.
W małej miseczce przygotować pozostałe przyprawy: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki pasty pomidorowej, 1-2 łyżki pasty paprykowej , 1 łyżeczkę suszonej mięty, 1/2 - 1 łyżeczkę papryki w płatkach pul biber.
Kiedy kasza będzie miękka, do zupy dodać przyprawy z miseczki. Wymieszać, gotować ok 15 minut. Po tym czasie soczewica powinna się rozpaść.
Zupę przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można ozdobić łyżeczką jogurtu
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary