Jaja smażone w skorupkach

Ponieważ są święta, więc wpis krótki. Smażone w skorupkach jaja. Zawsze je lubiłam a robię rzadko. Może czas to zmienić? Polecam!


Jaja smażone w skorupkach - przepis

SKŁADNIKI dla 2 osób

  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz
  • tarta bułka

dodatkowo

  • masło do smażenia


PRZYGOTOWANIE

Jajka ugotować na twardo. 

Ostudzić. 

Jajka przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożem, tak aby jak najmniej uszkodzić skorupkę.

Ostrożnie wyjąć białko i żółtko, włożyć do miseczki. 

Dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszać z miękkim masłem, szczypiorkiem solą i pieprzem.

Przygotowaną masą napełnić skorupki.

Bułkę wsypać na talerzyk, każde jajko przycisnąć do bułki tak aby bułka przykleiła się do nadzienia.

Na patelni roztopić masło, ułożyć jaja skorupką do góry. 

Smażyć przez parę minut na niewielkim ogniu na złoty kolor. Kiedy jajka lekko się zrumienią, można patelnię przykryć - całość szybciej się nagrzeje.

Podawać ciepłe. Smacznego!







1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary