chleb żytnio orkiszowy na zakwasie
Przepis na ten chleb znalazłam u Doroty na jej blogu "Moje małe czarowanie."
Jest naprawdę bardzo smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu.
Na dodatek, użyłam zakwasu wyjętego prosto z lodówki, nie dokarmionego a chleb pięknie wyrósł i długo trzymał świeżość.
Dorota dodała do chleba rodzynki, ja zamieniłam je na kminek.
Piekłam z połowy porcji (jeden bochenek), użyłam foremki 12cm x 20cm x .8cm wys.
Bardzo polecam, zwłaszcza zapominalskim, którzy nie zawsze pamiętają o wcześniejszym dokarmieniu zakwasu!
chleb żytnio orkiszowy na zakwasie - przepis
Składniki (na 2 chleby):
- 150 g zakwasu żytniego
- 500 g wody
- 20 g soli
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- siemię lniane, kminek - opcjonalnie
- 400 g mąki żytniej T 720
- 400 g mąki orkiszowej T 630
- 100 g mleka
- oliwa do posmarowania
Przygotowanie
Mąki przesiać przez sito. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota, wymieszać na najniższych obrotach, do połączenia się składników
Foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
Do foremek przełożyć ciasto, wyrównać wierzch, spryskać oliwą i przykryć folią.
Pozostawić do wyrośnięcia na ok 5 - 6 godzin.
Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów foremek.
Piekarnik nagrzać do 220 st C, grzanie góra dół
Wstawić foremki, piec 45 - 50 minut.
Upieczone chleby wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam