chleb żytnio orkiszowy na zakwasie

Przepis na ten chleb znalazłam u Doroty na jej blogu "Moje małe czarowanie." 

Jest naprawdę bardzo smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu. 

Na dodatek, użyłam zakwasu wyjętego prosto z lodówki, nie dokarmionego a chleb pięknie wyrósł i długo trzymał świeżość. 

Dorota dodała do chleba rodzynki, ja zamieniłam je na kminek. 

Piekłam z połowy porcji (jeden bochenek), użyłam   foremki 12cm x 20cm  x .8cm wys.

Bardzo polecam, zwłaszcza zapominalskim, którzy nie zawsze pamiętają o wcześniejszym dokarmieniu zakwasu!


chleb żytnio orkiszowy na zakwasie - przepis

Składniki  (na 2 chleby):

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 500 g wody
  • 20 g soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • siemię lniane, kminek - opcjonalnie
  • 400 g mąki żytniej T 720
  • 400 g mąki orkiszowej T 630
  • 100 g mleka
  • oliwa do posmarowania

Przygotowanie

Mąki przesiać przez sito. Wszystkie składniki ciasta  umieścić w misie robota, wymieszać na najniższych obrotach, do połączenia się składników

Foremki wyłożyć papierem do pieczenia. 

Do foremek przełożyć ciasto, wyrównać wierzch, spryskać oliwą i przykryć folią. 

Pozostawić do wyrośnięcia na ok 5 - 6 godzin.

Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów foremek. 

Piekarnik nagrzać do 220 st C, grzanie góra dół 

Wstawić foremki, piec 45 - 50 minut.

Upieczone chleby wyjąć z foremek, studzić na kratce.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary