Jaja smażone w skorupkach
Ponieważ są święta, więc wpis krótki. Smażone w skorupkach jaja. Zawsze je lubiłam a robię rzadko. Może czas to zmienić? Polecam!
Jaja smażone w skorupkach - przepis
SKŁADNIKI dla 2 osób
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
- tarta bułka
dodatkowo
- masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Jajka ugotować na twardo.
Ostudzić.
Jajka przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożem, tak aby jak najmniej uszkodzić skorupkę.
Ostrożnie wyjąć białko i żółtko, włożyć do miseczki.
Dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszać z miękkim masłem, szczypiorkiem solą i pieprzem.
Przygotowaną masą napełnić skorupki.
Bułkę wsypać na talerzyk, każde jajko przycisnąć do bułki tak aby bułka przykleiła się do nadzienia.
Na patelni roztopić masło, ułożyć jaja skorupką do góry.
Smażyć przez parę minut na niewielkim ogniu na złoty kolor. Kiedy jajka lekko się zrumienią, można patelnię przykryć - całość szybciej się nagrzeje.
Podawać ciepłe. Smacznego!
wesołego Alleluja.
OdpowiedzUsuń