domowy makaron z jajkami

Po wielu mniej lub bardziej udanych próbach, chyba nareszcie znalazłam przepis na ciasto makaronowe które  najbardziej mi odpowiada. Przepis Gordon'a Ramsay'a




składniki (na ok 400 g )
275 g lub 2 szklanki mąki ( użyłam Lubelli - Poznańska puszysta typ 500)
szczypta  soli morskiej
2 jajka
3 żółtka

1 łyżka oliwy z oliwek

przygotowanie
Umieścić mąkę , sól , jajka , żółtka i oliwę z oliwek w misie robota i mieszać aż do utworzenia  grubych okruchów .
Przełożyć  tę mieszaninę do miski i zebrać w kulę. Wyłożyć  ciasto  na blat lekko posypany mąką i dobrze wyrobić do otrzymania gładkiego i miękkiego, nie lepiącego ciasta.  Moje wyrabiałam ciasto w maszynie do chleba.
Zawinąć w folię i odłożyć na co najmniej 30 minut .
Po tym czasie, odciąć kawałek ciasta (ok 1/4 ), resztę trzymać dobrze owinięte folią, aby zapobiec wysychaniu. Spłaszczyć  ciasto do prostokąta o grubości ok 5 mm.
Wałkować maszynką do makaronu, na najgrubszym ustawieniu ciasto przepuścić 2 - 3 razy, podsypując mąka , a następnie, stopniowo zmniejszać grubość wałkowania aż do uzyskania pożądanej grubości - u mnie było to przedostatni stopień. Gotowy płat rozłożyć na posypanym mąką blacie i przykryć ściereczką . 
Rozwałkować pozostałe kawałki ciasta.  Kiedy wszystkie płaty będą już gotowa, pociąć je na makaron  - ręcznie lub używając odpowiedniej nakładki na maszynkę . Rozpocząć od najwcześniej rozwałkowanego ciasta. Gotowy makaron rozkładać na blacie grubo posypanym mąką, lub rozwieszać, rozdzielając nitki. Gotować w dużej ilości mocno osolonej wody, po ok 3 min należy sprawdzić czy makaron jest już ugotowany. Jeżeli nie gotujemy makaronu od razu , przed schowaniem, trzeba go dobrze wysuszyć.
Ta ilość, moim zdaniem, wystarcza dla 4 bardzo głodnych osób.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary