Czeski wiejski chleb na zakwasie

Prosty chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Wygodny w robieniu, smaczny. Przepis ze strony Moje Wypieki



składniki
150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową)
100 g mąki żytniej jasnej (chlebowej)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych (pominęłam)

przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto (przez 7 - 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakryć folią, odstawić na 10 minut by ciasto odpoczęło i znów wyrobić (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawić na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie uformować i przełożyć do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.
Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce. Smacznego!
Uwagi: Użyłam tylko zakwasu, drożdże pominęłam. Pieklam w foremce. Chleb wyszedł smaczny, ale nie tak ładnie wyrośnięty jak oryginalny, mój troszkę bardziej zbity.

Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba




4 komentarze:

  1. Znajomy chlebek!Dosc czesto go pieke,bardzo smaczny.Dodaje jednak drozdze,zeby bylo szybciej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z drożdżami szybciej, fakt :) Zawsze się obawiam, że szybciej będzie się starzał, ale może się mylę ?

      Usuń
    2. Witaj podaj rozmiar blaszki -dziękuję .Ja też lubię dodać drożdże ociupinkę -dla mnie bezpieczniej i chlebki nie są tak zbite.Pozdrawiam

      Usuń
    3. Foremka której używam ma 31cm x 13cm. A ten chleb piekłam ostatnio bez foremki, wyrastał w koszyku, i wyszedł lepszy niż foremkowy. Drożdży nie dodaję, mam mocny zakwas. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary