Puree ( mus) z dyni pieczonej w wolnowarze

I kolejne wykorzystanie mojego ulubionego wolnowaru. Wygodny sposób na upieczenie dyni i zrobienie dyniowego puree. Można całe puree wykorzystać od razu, można część zamrozić.  A ponieważ dynię pieczemy bez przypraw, będzie znakomicie nadawała się zarówno na ostrą zupę jak i na słodkie ciasto.  Możemy w ten sposób upiec każdy rodzaj dyni, jedyny warunek to wielkość, pozwalająca na włożenie do misy wolnowaru. Piekłam niedużą dynię Hokkaido. Zaletą tej metody jest również fakt, że nie używamy żadnego tłuszczu.




składniki
1 nieduża dynia

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Dynię dokładnie umyć. Przy pomocy widelca dynię ponakłuwać, włożyć do misy wolnowaru - nie ma potrzeby dodawać płynów czy oliwy.  Piec dynię w ustawieniu low przez 7 -9 godzin.
Po tym czasie dynię wyjąć i pozwolić jej ostygnąć. Następnie dynię przekroić , usunąć pestki. Jeżeli używamy gatunku z jadalna skórką, wystarczy dynię pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Jeżeli skórka jest niejadalna, należy ją przed miksowaniem usunąć.  I to już wszystko. 










7 komentarzy:

  1. dzien dobry, jesli mam dynię większą niż wolnowar to mogę dynię umieścić w kawałkach? wówczas lepiej żeby "odkryta" część dyni była na dole czy u góry? czy gotowanie w takiej wersji powinno trwać krócej? przepraszam za te pytania, być może proste, ale dopiero zaczynam przygodę z wolnowarem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Nigdy tak dyni nie piekłam, ale sądzę, że wystarczy pokroić ją na mniejsze kawałki , można od razu usunąć pestki i gotować. Może dodać 1-2 łyżki wody? Można zerknąć po 4 - 5 godzinach czy jest wystarczająco miękka. Jak nie, gotować dalej. Myślę, że nie ma znaczenia jak dynię umieścimy. Ciekawa jestem jak się uda! Pozdrawiam

      Usuń
    2. dam znać, jak skończę :) dziękuję za porady. mam dodatkowe pytanie, czy potem np. wekuje Pani na zimę taką dynię? jeśli tak, to w jaki sposób? z góry dziękuję

      Usuń
    3. Szczerze mówiąc nie wekowałam. Robiłam tylko na bieżące potrzeby. Myślę, że można wkładać gorący mus do słoików, a następnie pasteryzować np w piekarniku ( Słoiki ustawić w piekarniku tak, by nie stykały się ze sobą. Piekarnik zimny. Ustawiamy temperaturę na 130ºC. Grzejemy przez 30-40 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić przez 30 - 40 minut. Wyjąć i ostudzić, powinno wystarczyć ) Pozdrawiam

      Usuń
    4. zatem daję znać, że już po 2,5 godzinie dynia była miękka. a nie kroilam na małe kawałki - tylko na pół, żeby dynia zmieściła się w wolnowarze. następnie zblendowałam i przełożyłam do słoików, po czym pasteryzowałam w piekarniku. niestety zdaje się, że coś poszło nie tak, bo po pasteryzacji i dokręceniu słoików dzień/ dwa później z niektórych słoików zaczęła wyciekawać woda, jak i rozwarstwiło się puree na wodę i masę warzywną. chyba nie będzie przetworów :(

      Usuń
    5. Przykro, że się nie udało. Ja zostawiłabym słoiki, i za jakiś czas sprawdziła. Może jednak będą dobre. A rozwarstwioną dynię pewnie wystarczy wymieszać. Tak jak pisałam, nigdy nie robiłam musu na zimę, więc nie wiem jak się zachowuje. Te cieknące radzę odkręcić, zakręcić raz jeszcze i pasteryzować po raz drugi.

      Usuń
    6. dziękuję za podpowiedź, spróbuję :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2016 Stare Gary , Blogger