Policzki wołowe z pieczarkami z wolnowaru

Policzki wołowe wymagają długiego duszenia -  to mięso idealne do wolnowaru. Wystarczy trochę warzyw, pieczarki, wino i pyszne danie gotowe. Jeżeli nie macie wolnowaru, można to danie zrobić tradycyjnie, zajrzyjcie do tego przepisu, będzie pomocny. 
Inspiracją był przepis z tej strony

składniki
600 g policzków wołowych  ( 3 - 4 policzki )
2 łyżki oliwy
1 cebula, grubo posiekana
1 marchewka, obrana i pokrojona w grube krążki
6 ząbków czosnku, obrane i grubo posiekane
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
1/2 - 1 szklanka bulionu
1 łyżka pasty pomidorowej
gałązka rozmarynu
250 g pieczarek, przekrojonych  na połówki
sól, pieprz, 

mąka
Przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. 
Mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką  - nadmiar mąki strząsnąć. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. Odstawić na bok.
Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na pół.
W misie wolnowaru rozłożyć cebulę, czosnek i marchewkę. Na nich ułożyć mięso i pieczarki. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Gotować w ustawieniu low ok 8  godzin lub high 4 - 6 godzin . Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Jeżeli trzeba, zostawić na kolejną godzinę. Podawać z polentą, kluskami lub ryżem. Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Bardzo dobry przepis, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis :) Nigdy nie robiłam policzków wołowych. Jadłam kiedyś w restauracji i pamiętam, że mięso było bardzo delikatne, soczyste. Jestem ciekawa, czy uda mi się powtórzyć ten smak, zwłaszcza, że nie mam wolnowaru :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne aby długo je piec. Robiłam też bez wolnowaru, wyszły świetne, można więc przepis adaptować, czekam na wyniki pozdrawiam http://staregary.blogspot.com/2014/05/policzki-woowe-w-winie.html

      Usuń
  3. 8 godzin? to przepis dla debila albo króla słońce który nie miał zębów. W zależności od temperatury 4 godz wystarczy by były całe a nie rozlazłe lub ich nie było bo się rozgotują i będzie wszystko rozmymłane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto najpierw zrobić a potem komentować :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary