Małe kalmary faszerowane fetą

Pyszne, faszerowane kalmary. Danie nieco pracochłonne, ale warte zrobienia. Jeżeli nie mamy Ouzo, dodajmy do pomidorów bulion i doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem. 

A tutaj inne przepisy na dania z małymi kalmarami


składniki
600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt)

farsz:
100 g świeżego szpinaku
200 g fety
2 - 3 ząbki czosnku
sól,
pieprz
papryka w płatkach

na sos
ok 400 g pomidorów z puszki
1/3 - 1/2 szklanki ouzo (lub bulionu)
pokrojone macki
sól, pieprz

dodatkowo
wykałaczki

przygotowanie
Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć macki - zachować (jak to robić, pisałam tutaj).

Przygotować farsz. 
Szpinak opłukać, zblanszować ( wrzucić do wrzątku na 2 minuty), odcedzić, odcisnąć. Wymieszać posiekany szpinak z pokruszoną fetą, posiekanym czosnkiem, doprawić solą pieprzem i papryką w płatkach. Farsz podzielić na tyle części ile mamy kalmarów.

Za pomocą małej łyżeczki nałożyć trochę farszu do każdego kalmara Zamknąć kalmary wykałaczkami .

Składniki sosu - pomidory, Ouzo lub bulion, pokrojone macki, sól, pieprz - wymieszać. Na dnie naczynia w którym pieczemy rozprowadzić część sosu, ułożyć na nim nasze kalmary i zalać pozostałym sosem. Piec w temperaturze 170 st. C ok 70 minut. Piekłam pod przykryciem, na ostatnie 15 minut zdjęłam folię którą było naczynie przykryte. Warto co jakiś czas sprawdzić czy sos za bardzo nie wyparował - w razie potrzeby uzupełnić wodą lub bulionem. Smacznego!







6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skąd ja mam kalmary wziąć hah :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bywają mrożone lub świeże w makro, selgrosie, te akurat chyba z Lidla były ;)

      Usuń
  3. WŁAŚNIE ZROBIŁA, JUTRO BĘDĄ NA OBIAD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakować! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary