Kalafior zapiekany z serem Taleggio

Szybkie, proste i smaczne. Takie dania teraz najbardziej lubię. Na inne nie ma czasu. Taleggio można zastąpić innym, dobrze topiącym się serem. Ten sos wychodzi dosyć delikatny, jeżeli lubicie bardziej zdecydowane smaki, warto użyć ostrzejszego, bardziej wyrazistego sera. Bardzo polecam, bo smaczne. 

Inspiracja tutaj


 Składniki
1 kalafior (ok 650 g)
25 g masła
25 g mąki
290 ml mleka 3,2%
100 g sera Taleggio, pokrojonego w kostkę (skórka jest jadalna)
1 łyżka musztardy Dijon

kromka chleba (lub 1 - 2 łyżki tartej bułki)
1 łyżka oliwy

natka pietruszki do podania


przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Kalafior podzielić na różyczki. W głębokiej patelni lub szerokim garnku zagotować wodę, posolić, dodać kalafior , doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut, aż kalafior lekko zmięknie. Odcedzić, pozostawić na sicie aż zupełnie wystygnie.

Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka masa o beżowym zabarwieniu. Dopiero kiedy masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować ok 5 minut, na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką, aby uniknąć powstania grudek. Po tym czasie sos powinien zgęstnieć.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać pokrojony ser, wymieszać. Dodać musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Kawałki kalafiora ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać serowym sosem.

Kromkę chleba umieścić w blenderze, dodać oliwę, zmiksować na okruszki. Okruszkami posypać kalafior. Zamiennie możemy użyć tartej bułki wymieszanej z oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut,aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony.
Przed podaniem polać lekko oliwą i posypać natką pietruszki. Smacznego!





12 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Na takie danie to ja jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. KAlafior to moje ulubione warzywo trafiłaś moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama jest fanką kalafiora :) jej by z pewnością zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę świetnie się prezentuję ten kalafior, nic tylko zajadać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie robi przede wszystkim niesamowite wrażenie wizualne! Smacznie i prosto - Pozdrawiamy - DaPietro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły wpis, brak dostępu do internetu spowodował, że przeczytałam dopiero dzisiaj. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. o mniam! ale pyszne połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewióro, dziękuję! Całkiem smaczne i ładne ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary