Turecki sos jogurtowy haydari
Przepis na ten sos znalazłam na stronie Tureckiego Sklepu. Kupuję w nim czasem moje ulubione tureckie przyprawy. Szykowaliśmy akurat baranie kebaby, więc przepis zobaczyłam w idealnym momencie. Sos jest pyszny, znakomity do wszelkich mięs z grilla. Bardzo polecam!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj234yqiTBwjWIoHw4gPK2je-rpbb5pgrPCGg3rVO0PrFN9-q1LFvqJ68f0LxHLllyvnNRo8nqlIL7MZKx85VtUlxlNcTjlaUqAeM0u7rnNGR3e51mgT6gMPBc1CC2Hucc0qCnkdqveoUu6/s1600/20180501_170518_Fotor.jpg)
składniki
150 g gęstego jogurtu - użyłam greckiego
100 g fety
3 łyżki oliwy
1 - 2 starte ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej mięty
2 łyżki koperku
1/4 łyżeczki mielonego kminu
sól - do smaku
przygotowanie
W miseczce rozgnieść widelcem fetę. Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Dodać starty czosnek, miętę, koperek, kmin. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Przygotować co najmniej na 30 minut przed podaniem. Smacznego!
pyszna propozycja
OdpowiedzUsuńJest świetny!
Usuń