Ekspresowe bułeczki, bez wyrastania - wypiekanie na śniadanie


W tym tygodniu w 'Wypiekaniu na śniadanie " coś dla mnie. Nie na słodko. Ekspresowe bułeczki bez wyrastania. Niemożliwe? Możliwe! Sprawdziłam. Upiekłam i wyszły pyszne.
Obawiałam się, że wyjdą zbite ( takie uwagi zdarzały się w niektórych komentarzach), ale zupełnie niepotrzebnie. Są świetne. Idealne bułki śniadaniowe. Bo ich największym atutem obok smaku, jest szybkość wykonania. Zagniatamy ciasto w robocie (13 min), formujemy bułki (5 minut), pieczemy ( 25 minut). Czyli w ciągu 45 minut mamy pyszne, ciepłe bułki na śniadanie. Tak mało kłopotliwych bułek jeszcze nie piekłam!
Ciasto zagniatałam w robocie, czas mieszania zgodnie z sugestią jednej z dziewczyn biorących udział w pieczeniu. Zrobiłam 8 a nie  6 bułek. Bardzo polecam!

Na podstawie przepisu z bloga Kuchnia na wrzosowisku



EKSPRESOWE BUŁECZKI BEZ WYRASTANIA - PRZEPIS

Składniki (na 6 - 8 bułek):

  • 10 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml letniej wody
  • 150 ml letniego mleka
  • 500 g mąki pszennej (użyłam typ 550)
  • łyżeczka soli
  • żółtko do posmarowania
  • dowolne ziarna do posypania - opcjonalnie

przygotowanie

Letnią wodę wymieszać z mlekiem. Dodać drożdże i cukier. Do misy robota z hakiem do wyrabiania ciasta, wsypać mąkę, sól, dodać płyny z drożdżami. Mieszać ciasto przez 5 minut następnie robot wyłączyć i dać ciastu odpocząć przez 5 minut. Po tym czasie ciasto zagniatać jeszcze 3 minuty. Gotowe ciasto powinno zbić się w jedną bryłę, nie powinno się lepić.
Zagniecione ciasto wyłożyć na blat. Moje nie wymagało żadnego podsypywania mąką. Podzielić ciasto na 6 lub 8 części. Uformować okrągłe bułki, każdą lekko spłaszczyć i przy pomocy drewnianej pałeczki zdobić w bułce przedziałek ( trzeba pałeczkę mocno przycisnąć). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać ziarnami.
Wstawić do zimnego piekarnika, temperaturę ustawić na 200 st C. Piec 25 - 28 minut.
Smacznego!








Bułki piekły:

19 komentarzy:

  1. No i dziewczyna mówi że dobrze zrobiłaś :-) Fajnie że Ci przypadły do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha ha! Nie byłam pewna która tym razem dobrych rad udziela ;) Dzięki!

      Usuń
  2. Super patent z tym patyczkiem, następnym razem wypróbuję!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Sprawdza się przy wielu bułkach ;) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Czas pieczenia od nagrzanego piekarnika czy od zimnego

      Usuń
    3. Zimnego. Ale zdarzyło mi się wstawić bułki do nagrzanego, piec 25 minut i też się udały. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Zrobiłam, pomieszałam mąki z przewagą pszennej i też wyszły super nawet te ze szpinakiem cebulą dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki przepyszne, posypałam swoje sezamem. Tylko mało wyszło. Spróbuje z podwójnej porcji. Dziękuję za super przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ;) Fakt, znikają w oka mgnieniu, pozdrawiam - Beata

      Usuń
  5. I ja zabieram się za ten przepis. Ciekawe czy według tego przepisu bułki mi się upieką, bo mój piekarnik rozgrzewa się około 20-25 minut więc akurat trzeba będzie bułki wyłączyć jak mi się nagrzeje piekarnik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem ciekawa. W razie czego można potrzymać chwilę dłużej. Zdarzyło mi się kiedyś wstawić te bułki do rozgrzanego piekarnika i też wyszły . Pozdrawiam i udanego wypieku!

      Usuń
    2. A jednak się upiekły. Jeszcze nie wiem jak smakują bo są gorące ale niedługo się okaże.

      Usuń
    3. Witam jeśli chodzi o smak tych bułek to muszę powiedzieć smakują jak bułki, nie są najgorsze, chociaż są troszeczkę jakby cięższe od normalnych bułek i bardziej zbite.

      Usuń
  6. Witam jeśli chodzi o smak tych bułek to muszę powiedzieć smakują jak bułki, nie są najgorsze, chociaż są troszeczkę jakby cięższe od normalnych bułek i bardziej zbite.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mimo wszystko smakowały. Muszę przyznać, że nie wydawały mi się mocno zbite, ale pewnie to kwesta indywidualna. Ich podstawową zaletą jest szybkość wykonani, a jak większość drożdżowych bułek, najsmaczniejsze są tego samego dnia. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Ja tez zrobilam i niestety domownikom nie przypadly do gustu. :( Wyszly ładne ale stwierdzili ze zbyt twarde z wierzchu(troszkę gruba skórka) i zbyt zbite w srodku. Czy wam tez skórka wyszla troche grubsza niz w zwyklych bulkach piekarnianych czy kwestia tego ze jedlismy pare minut po upieczeniu? Przepis fajny i prosty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie skórka nie była zbyt gruba, a same bułki raczej pulchne. zwykle zjadamy je po lekkim przestudzeniu ale często jeszcze ciepłe. Robię je dosyć często - są po prostu bardzo szybkie do przygotowania. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Ja przez przypadek dodalam cukier do maki....a potem sie zaorientowalam ze mial isc do drożdży...wyjda?gapa ze mnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary