Ekspresowe bułeczki, bez wyrastania - wypiekanie na śniadanie


W tym tygodniu w 'Wypiekaniu na śniadanie " coś dla mnie. Nie na słodko. Ekspresowe bułeczki bez wyrastania. Niemożliwe? Możliwe! Sprawdziłam. Upiekłam i wyszły pyszne.
Obawiałam się, że wyjdą zbite ( takie uwagi zdarzały się w niektórych komentarzach), ale zupełnie niepotrzebnie. Są świetne. Idealne bułki śniadaniowe. Bo ich największym atutem obok smaku, jest szybkość wykonania. Zagniatamy ciasto w robocie (13 min), formujemy bułki (5 minut), pieczemy ( 25 minut). Czyli w ciągu 45 minut mamy pyszne, ciepłe bułki na śniadanie. Tak mało kłopotliwych bułek jeszcze nie piekłam!
Ciasto zagniatałam w robocie, czas mieszania zgodnie z sugestią jednej z dziewczyn biorących udział w pieczeniu. Zrobiłam 8 a nie  6 bułek. Bardzo polecam!

Na podstawie przepisu z bloga Kuchnia na wrzosowisku



EKSPRESOWE BUŁECZKI BEZ WYRASTANIA - PRZEPIS

Składniki (na 6 - 8  bułek):
10 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
150 ml letniej wody
150 ml letniego mleka
500 g mąki pszennej (użyłam typ 550)
łyżeczka soli
żółtko do posmarowania
dowolne ziarna do posypania - opcjonalnie

przygotowanie
Letnią wodę wymieszać z  mlekiem. Dodać drożdże i cukier. Do misy robota z hakiem do wyrabiania ciasta, wsypać mąkę, sól, dodać płyny z drożdżami. Mieszać ciasto przez 5 minut następnie robot wyłączyć i dać ciastu odpocząć przez 5 minut. Po tym czasie ciasto zagniatać jeszcze 3 minuty.  Gotowe ciasto powinno  zbić się w jedną bryłę, nie powinno się lepić.
Zagniecione ciasto wyłożyć na blat. Moje nie wymagało żadnego podsypywania mąką. Podzielić ciasto na 6 lub 8 części. Uformować okrągłe bułki, każdą lekko spłaszczyć i przy pomocy drewnianej pałeczki zdobić w bułce przedziałek ( trzeba pałeczkę mocno przycisnąć). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać ziarnami.
Wstawić do zimnego piekarnika, temperaturę ustawić na 200 st C. Piec 25 - 28 minut. 
Smacznego!








Bułki piekły:

4 komentarze:

  1. No i dziewczyna mówi że dobrze zrobiłaś :-) Fajnie że Ci przypadły do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha ha! Nie byłam pewna która tym razem dobrych rad udziela ;) Dzięki!

      Usuń
  2. Super patent z tym patyczkiem, następnym razem wypróbuję!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Sprawdza się przy wielu bułkach ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary