Ekspresowe bułeczki, bez wyrastania - wypiekanie na śniadanie
W tym tygodniu w 'Wypiekaniu na śniadanie " coś dla mnie. Nie na słodko. Ekspresowe bułeczki bez wyrastania. Niemożliwe? Możliwe! Sprawdziłam. Upiekłam i wyszły pyszne.
Obawiałam się, że wyjdą zbite ( takie uwagi zdarzały się w niektórych komentarzach), ale zupełnie niepotrzebnie. Są świetne. Idealne bułki śniadaniowe. Bo ich największym atutem obok smaku, jest szybkość wykonania. Zagniatamy ciasto w robocie (13 min), formujemy bułki (5 minut), pieczemy ( 25 minut). Czyli w ciągu 45 minut mamy pyszne, ciepłe bułki na śniadanie. Tak mało kłopotliwych bułek jeszcze nie piekłam!
Ciasto zagniatałam w robocie, czas mieszania zgodnie z sugestią jednej z dziewczyn biorących udział w pieczeniu. Zrobiłam 8 a nie 6 bułek. Bardzo polecam!
Na podstawie przepisu z bloga Kuchnia na wrzosowisku
EKSPRESOWE BUŁECZKI BEZ WYRASTANIA - PRZEPIS
Składniki (na 6 - 8 bułek):
- 10 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka
- 500 g mąki pszennej (użyłam typ 550)
- łyżeczka soli
- żółtko do posmarowania
- dowolne ziarna do posypania - opcjonalnie
przygotowanie
Letnią wodę wymieszać z mlekiem. Dodać drożdże i cukier. Do misy robota z hakiem do wyrabiania ciasta, wsypać mąkę, sól, dodać płyny z drożdżami. Mieszać ciasto przez 5 minut następnie robot wyłączyć i dać ciastu odpocząć przez 5 minut. Po tym czasie ciasto zagniatać jeszcze 3 minuty. Gotowe ciasto powinno zbić się w jedną bryłę, nie powinno się lepić.Zagniecione ciasto wyłożyć na blat. Moje nie wymagało żadnego podsypywania mąką. Podzielić ciasto na 6 lub 8 części. Uformować okrągłe bułki, każdą lekko spłaszczyć i przy pomocy drewnianej pałeczki zdobić w bułce przedziałek ( trzeba pałeczkę mocno przycisnąć). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać ziarnami.
Wstawić do zimnego piekarnika, temperaturę ustawić na 200 st C. Piec 25 - 28 minut.
Smacznego!
Bułki piekły:
No i dziewczyna mówi że dobrze zrobiłaś :-) Fajnie że Ci przypadły do gustu :-)
OdpowiedzUsuńHa, ha ha! Nie byłam pewna która tym razem dobrych rad udziela ;) Dzięki!
UsuńSuper patent z tym patyczkiem, następnym razem wypróbuję!!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Sprawdza się przy wielu bułkach ;) Pozdrawiam!
UsuńCzas pieczenia od nagrzanego piekarnika czy od zimnego
UsuńZimnego. Ale zdarzyło mi się wstawić bułki do nagrzanego, piec 25 minut i też się udały. Pozdrawiam
UsuńZrobiłam, pomieszałam mąki z przewagą pszennej i też wyszły super nawet te ze szpinakiem cebulą dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszą. Pozdrawiam!
UsuńBułeczki przepyszne, posypałam swoje sezamem. Tylko mało wyszło. Spróbuje z podwójnej porcji. Dziękuję za super przepis 😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;) Fakt, znikają w oka mgnieniu, pozdrawiam - Beata
UsuńI ja zabieram się za ten przepis. Ciekawe czy według tego przepisu bułki mi się upieką, bo mój piekarnik rozgrzewa się około 20-25 minut więc akurat trzeba będzie bułki wyłączyć jak mi się nagrzeje piekarnik.
OdpowiedzUsuńTeż jestem ciekawa. W razie czego można potrzymać chwilę dłużej. Zdarzyło mi się kiedyś wstawić te bułki do rozgrzanego piekarnika i też wyszły . Pozdrawiam i udanego wypieku!
UsuńA jednak się upiekły. Jeszcze nie wiem jak smakują bo są gorące ale niedługo się okaże.
UsuńWitam jeśli chodzi o smak tych bułek to muszę powiedzieć smakują jak bułki, nie są najgorsze, chociaż są troszeczkę jakby cięższe od normalnych bułek i bardziej zbite.
UsuńWitam jeśli chodzi o smak tych bułek to muszę powiedzieć smakują jak bułki, nie są najgorsze, chociaż są troszeczkę jakby cięższe od normalnych bułek i bardziej zbite.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mimo wszystko smakowały. Muszę przyznać, że nie wydawały mi się mocno zbite, ale pewnie to kwesta indywidualna. Ich podstawową zaletą jest szybkość wykonani, a jak większość drożdżowych bułek, najsmaczniejsze są tego samego dnia. Pozdrawiam!
UsuńJa tez zrobilam i niestety domownikom nie przypadly do gustu. :( Wyszly ładne ale stwierdzili ze zbyt twarde z wierzchu(troszkę gruba skórka) i zbyt zbite w srodku. Czy wam tez skórka wyszla troche grubsza niz w zwyklych bulkach piekarnianych czy kwestia tego ze jedlismy pare minut po upieczeniu? Przepis fajny i prosty.
OdpowiedzUsuńU mnie skórka nie była zbyt gruba, a same bułki raczej pulchne. zwykle zjadamy je po lekkim przestudzeniu ale często jeszcze ciepłe. Robię je dosyć często - są po prostu bardzo szybkie do przygotowania. Pozdrawiam
UsuńJa przez przypadek dodalam cukier do maki....a potem sie zaorientowalam ze mial isc do drożdży...wyjda?gapa ze mnie
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że wyszły mimo wszystko! Przepraszam, nie widziałam komentarza. Pozdrawiam!
UsuńA że świeżymi drożdżami można? Znalazłam przelicznik że 10g to 30 g świeżych.
OdpowiedzUsuńNa pewno, warto pewnie poczekać aż po rozpuszczeniu zaczną pracować!
UsuńTen przepis jest do niczego
OdpowiedzUsuńWłaśnie pierwszy raz robiłam bułeczki z tego przepisu i wyszły przepyszne, dzieci wciągają aż miło:) skórka jest delikatna ale lekko chrupiąca, w środku są jak kajzerki, nie napompowane powietrzem ale też nie zbite, po prostu mega! Dziekuje za ten przepis:)
OdpowiedzUsuńSą faktycznie smaczne :) Cieszę się, że smakują, pozdrawiam!
UsuńRobię te bułeczki juz drugi raz-to najlepszy przepis! Przerobiłam mnóstwo przepisów, bułki zawsze na drugi dzień były juz gorsze, a te nadal pozostają świeże i smaczne! I przede wszystkim robi sie je ekspresowo <3 pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJa też je lubię, szybko i bezproblemowo :) Pozdrawiam
Usuńcudowne są <3 że wcześniej na ten przepis nie trafilam
OdpowiedzUsuńdziękuję :) Pozdrawiam!
UsuńIdealne bułeczki, chrupiąca skórka i mięciutki środek 😋
OdpowiedzUsuńPiec na termoobiegu?
OdpowiedzUsuńPiekę bez termoobiegu, grzanie góra dół
UsuńWitam. Ja zrobilam te bułeczki na świeżych drożdżach. Dalam 20g i powiem szczerze ze są mega😁dzieki za przepis. Robi sie je szybko a to bardzo wazne😊pozdrawiam i polecam bardzo.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, też te bułki lubię i robię je często. Pozdrawiam!
UsuńMyślałam, że trafiłam na super przepis ale niestety bułki są zbyt zbite, a skórka zbyt twarda :(
OdpowiedzUsuńPrzykro mi że się nie udały. Coś musiało pójść nie tak, bo te byłki raczej nie sa zbite i skórka nie jest twarda. Pozdrawiam
Usuńzrobiłam bułki na śniadanie,są super, jeśli ktoś pisze ze są zbyt zbite, to pewnie dlatego, że
OdpowiedzUsuńprzyzwyczajony jest do sklepowych, sztucznych "dmuchaczy"