Ciepła sałatka z zielonych szparagów i pomidorów


Kupiłam niedawno na rynku cieniutkie zielone szparagi. Były idealne na sałatkę. Miałam też żółte i czerwone pomidory. Mało składników a sałatka wyszła pyszna. Oczywiście ważne, aby pomidory były dojrzałe i pachnące.
Sałatkę należy podać jeszcze lekko ciepłą, ale i całkowicie przestudzona też jest bardzo smaczna. Świetne połączenie na upalne dni. Taka sałatka szparagowo - pomidorowa  sprawdzi się jako dodatek do ciepłego dania. Możemy ją też po prostu podać z pieczywem Polecam!

Inspiracją był przepis z książki "Barcelona cult recipes" Stephan Mitsch


Sałatka z pomidorów i zielonych szparagów  - przepis

składniki


  • 250 g zielonych szaragów
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 40 ml oliwy
  • 10 g natki pietruszki ( listki)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz


przygotowanie

 Pomidory, umyć, osuszyć,  pokroić w niewielkie kawałki, wymieszać z oliwą, octem, solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Przygotować szparagi. Umyć szparagi, zdrewniałe końce  odłamać ( szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część). Zielonych szparagów nie trzeba obierać! Odciąć główki a resztę pokroić w kawałki długości ok 4 cm. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok 2- 3 min ( zależy od grubości szparagów) tak, aby były nadal chrupiące. Szparagi odcedzić, natychmiast dodać do pomidorów, wymieszać. Sałatkę szparagowo -  pomidorową podawać najlepiej ciepłą. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary