Jajka z wędzonym łososiem zapiekane w kokilkach


Pyszne jaja na śniadanie. Tym razem zapieczone w piekarniku. Jajka w kokilkach z dodatkiem łososia i szpinaku przygotujemy błyskawicznie, a jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych.
Zamiast łososia można użyć tuńczyka w oleju - to połączenie również wyszło bardzo smacznie. Po włożeniu do piekarnika trzeba jajka obserwować. W naczynkach płaskich, białko zetnie się szybciej, w wyższych - potrwa to trochę dłużej. Ważne aby żółtko pozostało przynajmniej lekko płynne. Bardzo polecam!


Jajka z wędzonym łososiem zapiekane w kokilkach - przepis

składniki - 2 porcje


  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego łososia ( lub tuńczyka w oleju)
  • garść szpinaku
  • 2 łyżeczki startego parmezanu
  • łyżka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • masło


przygotowanie

Naczynka do zapiekania posmarować masłem. Na dnie każdego ułożyć plaster łososia, połowę szpinaku. Wbić jajko, posypać solą pieprzem, szczypiorkiem i startym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. W zależności od wielkości naczynek, zapiekać od 12 do 20 minut - tak aby żółtko było jeszcze lekko płynne a białko całkowicie ścięte. Podawać natychmiast. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary