Krewetki w czosnku z grilla


Po prostu pyszne! Krewetki z mocno czosnkowym masłem, pachnące grillem....  Podane z grillowaną cytryną. Palce lizać. Cytrynę ułożyłam na ruszcie równocześnie z krewetkami, można było dać jej nieco więcej czasu, aby się trochę mocniej podpiekła. Ale i tak było znakomicie. Ciepły sok z podpieczonej cytryny połączony z czosnkowym masłem tworzy przepyszny sos. Bardzo polecam!

Inspiracja ze strony Damn Delicious


Krewetki w czosnku z grilla - przepis

składniki


  • 50 g  niesolonego masła
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/8 łyżeczki  ostrej papryki  w płatkach lub  do smaku
  •  sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

  • 450 g średnich surowych krewetek, obranych, bez głowy ( ok 30 szt)
  • 1 cytryna, przekrojona w poprzek
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

przygotowanie

Jeżeli używamy krewetek mrożonych, należy je rozmrozić.  Krewetki opłukać, osuszyć. Jeżeli są w skorupkach - obrać. Rozpalić grill.
Przygotować czosnkowe masło. Masło rozpuścić na małej patelni na średnim ogniu. Dodać  pokrojoną drobno szalotkę, czosnek i płatki papryki, Podsmażać mieszając, około 2 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Nawlec  krewetki na patyczki szaszłykowe - 6 -7 szt na patyczek. Lekko posolić i posypać pieprzem. Posmarować czosnkowym masłem. Na grillu ułożyć przekrojoną na pół cytrynę -  przekrojoną stroną do dołu, tak aby ładnie przypiekała się w miejscu przekrojenia.
Obok na ruszcie ułożyć szaszłyki krewetkowe. Grillować ok 4 minut, do czasu aż krewetki będą różowe i nieprzezroczyste, W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Podawać natychmiast. Polać pozostałym masłem ( może trzeba je będzie podgrzać), posypać natką pietruszki, obok ułożyć zgrillowane cytryny. Smacznego!





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary