Pesto z czosnku niedźwiedziego i słonecznika



W naszym ogrodzie pojawił się jakiś czas temu czosnek niedźwiedzi. Mam niewielką grządkę, na ogół wykorzystuję liście czosnku jako dodatek do twarogu lub kanapek.
Tym razem zrobiłam małą porcję pesto. Świetnie smakuje z wędlinami, serem czy jajkami. Pyszne na śniadanie i kolację. Jeżeli macie dostęp do liści czosnku - zróbcie koniecznie.


Pesto z czosnku niedźwiedziego i słonecznika - przepis

składniki


  • 25 g  liści czosnku niedźwiedziego - ok 20 szt
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ( ok 10 g) startego parmezanu
  • 1 łyżka ( ok 15 g ) łuskanych ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól
  • pieprz
  • starta skórka i sok z cytryny do smaku


Przydatny sprzęt



przygotowanie

Umyte i osuszone liście pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do blendera, dodać czosnek, ziarenka słonecznika i olej. Zmiksować na w miarę gładką masę. Dodać parmezan, odrobinę startej skórki cytrynowej, ponownie zmiksować.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary