Zupa ziemniaczano kminkowa, z wodą z ogórków kiszonych


Po kiszeniu ogórków zostało mi sporo smacznej wody. Staram się ją pomału zużyć. Ostatnio przygotowałam pyszną, kminkowo ziemniaczaną zupę, z dodatkiem ogórkowego soku. Świetna zaraz po ugotowaniu, ale jeszcze smaczniejsza na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Nie zachwyca może swym wyglądem, ale jest sycąca i wierzcie mi - bardzo smaczna! Kminek i ogórkowy kwas to połączenie idealne! Grzyby nie są niezbędne, ale też dodają aromatu. Polecam!


Zupa ziemniaczano kminkowa, z wodą z ogórków kiszonych - przepis

składniki

  • 750 ml wywaru mięsnego
  • 250 ml wody z ogórków + dodatkowa do doprawienia
  • 4 łyżki  kminku
  • 500 g ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • parę suszonych grzybów - opcjonalnie

do podania

  • natka pietruszki

przygotowanie

Kminek zalać wodą z ogórków, zagotować. Gotować na małym ogniu ok 20 - 30 min. 

W międzyczasie  obrać ziemniaki, umyć, pokroić w kostkę. Zagotować bulion, dodać ziemniaki i grzyby, gotować tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. 

Gotowy wywar kminkowy przecedzić, kminek wyrzucić. 

Wywar kminkowo - ogórkowy dolać do wywaru z ziemniakami. Jeżeli wolimy bardziej kwaśną zupę - dodać  więcej wody z ogórków.  Zagotować..

W miseczce wymieszać żółtko ze śmietaną. Następnie dodawać stopniowo parę łyżek gorącego bulionu, ciągle mieszając. Mieszaninę żółtka i śmietany przelać ostrożnie do zupy, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu - nie doprowadzać już zupy do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.

 Zupę podawać gorącą , można posypać pietruszką. Smacznego!






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary