Zupa ze świeżych grzybów


Dzisiaj przepis na zupę ze świeżych grzybów. Zapewne ostatni w tym sezonie. Użyłam podgrzybków, ale oczywiście można użyć dowolnych leśnych grzybów. 
Zupa bardzo jesienna, bardzo pożywna. Ilość wywaru podałam orientacyjnie - jeżeli wolicie zupę mniej treściwą, wystarczy dodać go więcej.

Inspiracją był przepis znaleziony na stronie Polki.pl



zupa ze świeżych grzybów przepis

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów 
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 300 g ziemniaków
  • 100 ml białego wina,
  • ok. 1250 - 1500 ml wywaru mięsnego lub warzywnego
  • sól i pieprz do smaku.

do podania

  • natka pietruszki
  • śmietana



przygotowanie:

Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać pokroić w sporą kostkę.

W szerokim garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć aż lekko zmięknie - ok 2 minut. Dodać ziemniaki, zamieszać i smażyć jeszcze chwilę. 

Dodać grzyby,  doprawić solą i pieprzem, przesmażać ok 4-5 minut, mieszając. Dodać wino, dusić ok 2 minut

Wlać  bulion, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować aż ziemniaki i grzyby będą miękkie -  około 20 minut.

Doprawić solą i pieprzem, jeżeli zupa jest za gęsta - dodać nieco wywaru.

Zupę grzybową podawać posypaną natką pietruszki, można również dodać łyżkę  gęstej śmietany. Smacznego!









3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary