surówka z czerwonej kapusty i pomarańczy


Prosty przepis na bardzo smaczną surówkę z czerwonej kapusty i pomarańczy.

 Sos jest pyszny - jeżeli lubicie surówkę bardziej wilgotną, po prostu zróbcie go więcej. 

Można sos nieco dosłodzić - dla mnie miód i rodzynki z sałatki, dawały wystarczającą ilość słodyczy, więc cukier pominęłam. 

Czerwona kapusta w wydaniu "ciepłym" nie należy do moich ulubionych, ale wszelkie surówki z jej dodatkiem - już tak.

Bardzo polecam!

 Inspiracją był przepis ze strony Ameryka i ja


Surówka z czerwonej kapusty - przepis

Składniki 

  • ok 300g (pół główki ) czerwonej kapusty średniej wielkości
  • 1 mała pomarańcza (mogą być 2 mandarynki)
  • 1/4 szklanki podprażonych na patelni orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • garść rukoli

sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu z granatów ( lub innego ulubionego )
  • 1/2 łyżki miodu
  • 3- 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/8 łyżeczki soli - lub do smaku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu - lub do smaku

przygotowanie

Kapustę obrać z wierzchnich liści,  wyciąć głąb. 

Cienko poszatkować. Użyłam robota i tarczy do  krojenia w cienkie plasterki.

Kapustę włożyć do miski. Dodać umytą rukolę.

W kubeczku wymieszać widelcem sok z cytryny, miód, oliwę oraz ocet. 

Doprawić  solą i pieprzem. 

Do kapusty dodać rodzynki i sos. Dobrze wymieszać. 

Miskę przykryć i wstawić do lodówki  na co najmniej 20 minut.

Orzechy wrzucić na suchą patelnię, podgrzewać przez chwilę aby lekko się podprażyły.

Pomarańczę (lub mandarynki) obrać i podzielić na cząstki.

Przed podaniem dodać do kapusty owoce i prażone orzechy

Smacznego! 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary