Wędzona pasta z suszonych pomidorów i śliwek

Pyszna pasta do chleba, makaronu, wędlin. Pierwszy raz jadłam taką pastę na ceramicznych warsztatach, a przepis znalazłam na stronie Jadłonomii

Od siebie dodałam ząbek czosnku. Pastę można rozrzedzić tylko wodą z moczenia śliwek, ja dodałam też trochę oleju z pomidorów. 

Miałam śliwki wędzone i suszone, użyłam więc ich mieszanki. Można użyć śliwek jednego rodzaju

Bardzo polecam! Pyszne!

Wędzona pasta z suszonych pomidorów i śliwek - przepis

Składniki ( na 1 średni słoik)

  • 10 suszonych śliwek ( dałam pół na pół wędzone i suszone)
  • 1/2 szklanki gorącej wody

  • ok 150 g suszonych pomidorów w oleju - odcedzonych, waga po odcedzeniu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry -  opcjonalnie
  • chili, pieprz, sól - do smaku

przydatne sprzęty


Przygotowanie:

Śliwki włożyć do garnuszka, zalać wrzątkiem. Zostawić na kilka minut.

W pojemniku blendera umieścić odcedzone pomidory, dodać czosnek, wędzoną paprykę, kolendrę, szczyptę soli, pieprzu i chili. Zmiksować, niezbyt drobno. 

Śliwki odcedzić, wodę zachować. 

Śliwki dodać do pomidorów, miksować, dodając po trochu wody z moczenia śliwek i oleju z pomidorów - aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chili.

Smacznego! 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary