Ciasteczka listki


Jest taki jeden Hiszpan, którego wpisy w sieci śledzę z prawdziwą przyjemnością . To Sylvain Vernay, autor bloga Gourmetier,
Robi przepiękne zdjęcia, piecze cudne chleby i fantastyczne ciastka. Ciasteczka listki znalazłam na jego instagramie. Te, przeze mnie upieczone, nie dorównują urodą oryginalnym, nie są tak pięknie sfotografowane, ale i tak sprawiły mi wiele radości. Są  nie tylko smaczne, ale robi się je szybko i bez problemu. I są takie ładne! A lepienie ich to sama przyjemność.. Bardzo polecam!


Ciastka listki - przepis

Składniki (na 18 ciastek)


  • 250 g  mąki pszennej
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 75 ml mleka
  • 125 g miękkiego masła
  • 25 ml oleju słonecznikowego
  • 40 g cukru ( dałam ksylitol)
  • ekstrakt waniliowy 

przygotowanie


Masło utrzeć z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. . Dodać połowę przesianej mąki, proszek do pieczenia, wymieszać.   Dodać mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Dodać pozostałą przesianą mąkę, zagnieść, uformować kulę. Wszystkie te czynności wykonałam w robocie. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao, dobrze wyrobić. Jeżeli białe ciasto zbyt się klei - dodać trochę mąki. Każdą porcję ciasta podzielić na 18 równych kawałków. Utoczyć kulki, a następnie z każdej kulki uformować wałeczek w kształcie wrzeciona. Połączyć ze sobą po dwa wałeczki - kakaowy i biały - zlepiając ich końcówki. Sklejone ciastko lekko rozpłaszczyć. Ozdobić przy pomocy patyczka lub widelca tak, aby ciasteczko przypominało liść.  Gotowe ciastka ułożyć na przykrytej papierem blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C ( z termoobiegiem). Piec przez 15 - 20 minut - zależy od grubości ciastek. Przed podaniem  można lekko posypać cukrem. Smacznego!






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary