Suszone pomidory w oleju

Przepis na te pomidory wpadł mi w oko na stronie Turcja od kuchni. A ponieważ w szafce od dłuższego czasu leżała torebka suszonych pomidorów, szybko postanowiłam je przerobić. Zamiast oliwy dałam olej, nie dodałam też melasy z granatu (łyżka),  dałam więcej czosnku.  Pomidory wyszły świetne! Można użyć swoich ulubionych ziół i przypraw. Polecam!







składniki

250 g suszonych pomidorów
3  - 4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kminu
1/4 łyżeczki ostrej papryki w płatkach pulbiber
1/2 łyżeczki mięty suszonej
1 łyżeczka czarnuszki
gałązka tymianku 
olej

przygotowanie
 Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem. Odstawić na godzinę. Odcedzić i pozostawić aż wystygną i wyschną. Jeżeli nasze pomidory są duże, można je pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski i dodać wszystkie przyprawy - posiekany czosnek, oregano, kmin, paprykę, miętę i czarnuszkę. Wymieszać, zalać olejem. Przełożyć do słoika, na wierzchu położyć tymianek.  Jeżeli trzeba dodać oleju, tak aby pomidory były dobrze zakryte. Ja dodatkowo obciążyłam swoje płaskim, ciężkim krążkiem. Zamknąć i odstawić. Pomidory są gotowe po dwóch dniach, a przechowywać można je kilka miesięcy.  Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary