Zimowy dorsz Skrei z patelni, z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym szpinakiem

Zjedliśmy ostatnio przepyszną rybę. To Skrei - zimowy dorsz z Norwegii. Przyznaję, że do niedawna nie miałam pojęcia o jego istnieniu. Natknęłam się na opis ryby na stronach Makro i tak mnie ona zaintrygowała, że natychmiast pojechałam ją kupić. A trzeba się spieszyć gdyż sezon jest krótki i trwa tylko od stycznia do kwietnia. Skrei ma zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze mięso. I naprawdę chyba nie bez powodu, jest uważany za najsmaczniejszy rodzaj dorsza. Co więcej, mięso Skreia nie jest kaloryczne – zawiera tylko 81 kcal / 342 kJ w 100 g produktu. Koniecznie spróbujcie kupić! To jedna z lepszych ryb jaką jadłam. Polecam!

Informacje nt. ryby zaczerpnięte ze strony Makro.


składniki (2 - 3 porcje)
ok 500-600 g filet dorsza Skrei ze skórą 
sok z cytryny
tymianek
sól, pieprz

do smażenia
oliwa
masło

do podania
6 niewielkich czerwonych ziemniaków
250 g szpinaku
oliwa
sól, pieprz
czosnek

przygotowanie

pieczone ziemniaki
Obrane i umyte ziemniaki zalać wodą, gotować 10 min od momentu zagotowania. Odcedzić, lekko przestudzić. Pokroić wzdłuż na 4 części ( łódeczki). Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ew. tymiankiem. Oliwę delikatnie rozprowadzić rękami dookoła ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C. Po 15 minutach ziemniaki przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 - 15 min, do czasu aż będą miękkie w środku i ładnie przypieczone na wierzchu.

Ryba
Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Filet opłukać, osuszyć. Podzielić na 2 lub 3 części. Oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną, na każdym kawałku położyć gałązkę tymianku.  Odstawić na parę minut. Na patelni* rozgrzać 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Filety położyć skórą w dół, smażyć przez trzy minuty lub do momentu, gdy skóra zrobi się złoto brązowa.  Przełożyć filety skórą do góry i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 3 - 4 minuty.  Jeżeli filet jest bardzo gruby można potrzymać odrobinę dłużej. Rybę szykujemy gdy ziemniaki są już prawie gotowe.

szpinak
Dobrze opłukany szpinak wrzucić do głębokiej dużej patelni, dusić pod przykrywką do czasu aż zwiędnie. Zdjąć pokrywkę , dodać posiekane 2 - 3 ząbki czosnku, posolić popieprzyć, smażyć mieszając tak długo aż płyn odparuje. 

* najlepiej jeżeli patelnię możemy wstawić do piekarnika, jeżeli nie, trzeba rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego.












2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary