Zupa z pieczonych pomidorów

Niezwykle pyszna, kremowa zupa pomidorowa. Wyjątkowy smak zawdzięcza suszonym pomidorom, oraz pomidorom pieczonym z cebulą i ziołami.  Podałam tę zupę na zimno, była pyszna. Równie dobra jest lekko podgrzana. Gorąca smakowała mi najmniej, co nie znaczy że była niesmaczna ;)
Koniecznie wypróbujcie ten przepis. To ostatni moment na pachnące pomidory. Kolejna szansa dopiero za parę miesięcy 
Opracowane na podstawie przepisu Gordona Ramsay'a z książki  "Sekrety szefa"




Składniki
1 kg mięsistych pomidorów (np. Lima)
ok 170 g cebuli
2 - 3 duże ząbki czosnku, przekrojone na pół
kilka gałązek tymianku
łyżeczka cukru pudru - opcjonalnie
garść listków bazylii
750 ml bulionu ( miałam wywar drobiowy)
3-4 suszone pomidory odsączone z oleju
sól, pieprz


do podania
oliwa
pomidorki cherry
listki bazylii

przygotowanie
piekarnik nagrzać do 220 st. c. Na blaszkę do pieczenia wylać 4 łyżki oliwy, rozprowadzić, wstawić do piekarnika, zaczekać aż się zagrzeje i zacznie dymić. Pomidory umyć osuszyć i przekroić na pół. Cebulę pokroić w plastry. Pomidory i cebulę położyć na rozgrzanej oliwie, dodać czosnek, przemieszać aby wszystko pokryło się oliwą. Posypać solą i pieprzem, listkami tymianku. (Można posypać pomidory łyżeczką cukru pudru aby ładnie skarmelizowały, ja z cukru zrezygnowałam). Piec ok 25 minut aby pomidory się podpiekły. Pod koniec pieczenia dodać bazylię. 
Zawartość blaszki przełożyć do garnka, usuwając gałązki tymianku. Zalać wrzącym bulionem, dodać suszone pomidory. Gotować 5 - 10 minut.
Zupę przecedzić przez sito. Odcedzone pomidory i cebulę włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę, dodając stopniowo odcedzony płyn. Po zmiksowaniu jeszcze raz przecedzić wszystko przez gęste sito, pomagając sobie drewnianą pałką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej przekrojone na pół pomidorki cherry, tak aby lekko się zrumieniły. 
Zupę rozlać do talerzy, polać oliwą, przybrać pomidorkami i bazylią. Smacznego!






2 komentarze:

  1. Muszę zrobić w końcu. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2016 Stare Gary , Blogger