Kaczka pieczona w wolnowarze

Kupiłam na rynku kaczkę. Postanowiłam do jej przygotowania wykorzystać wolnowar. Nie byłam pewna czy się sprawdzi, ale  nie miałam chęci włączać piekarnika. Kto nie spróbuje ten się nie dowie. Ryzyko się opłaciło. Kaczka wyszła pyszna. Nieco inna niż tradycyjnie pieczona, ale to nie znaczy że gorsza. Od początku miałam założenie, że tym razem powstanie kaczka z azjatyckimi przyprawami, szarpana i że podam ją z małymi placuszkami i sosem śliwkowym - trochę jak kaczkę po pekińsku. Sos jest dosyć ostry i świetny w smaku. Piekłam kaczkę w wolnowarze o pojemności 6l. Sądzę, że w taki sam sposób można upiec same nogi lub piersi.  Bardzo polecam!






składniki
1 kaczka
do kaczki :
4 - 5 gwiazdek anyżku
ok 3 cm imbiru
główka czosnku

przyprawy do natarcia
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

do polania
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego

placuszki (10 szt)
150 g mąki
125 g gorącej wody
szczypta soli

sos śliwkowy
1 łyżka oleju roślinnego
1 nieduża czerwona cebula obrana i posiekana
4 ząbki czosnku obrane i drobno pokrojone
1 kawałek imbiru wielkości kciuka obrany i posiekany drobno

500 g dojrzałych śliwek (dałam węgierki)
6 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka  octu ryżowego
2 łyżki sosu sriracha

do podania
zielony ogórek pokrojony w słupki
zielona dymka

Przygotowanie
Kaczka
Kaczkę umyć, osuszyć, usunąć widoczny tłuszcz. Wymieszać przyprawy do natarcia kaczki, natrzeć w środku i na wierzchu. Do środka włożyć anyżek, imbir i główkę czosnku, przekrojoną w poprzek.
Wolnowar nagrzać zgodnie z opisem.  Kaczka powinna leżeć w wolnowarze tak, aby tłuszcz mógł swobodnie zbierać się pod nią. Należy więc ułożyć ją na dowolnym ruszcie. Użyłam rozkładanego wkładu na nóżkach, do gotowania na parze. Można zrobić ruszt z ziemniaków i drewnianych pałeczek, lub podłożyć pod kaczkę parę kulek z folii aluminiowej. Kaczkę układamy piersiami do góry, polewamy sosem sojowym wymieszanym z miodem. Gotujemy w ustawieniu high 4 - 5 h, a  w ustawieniu low 7 -8 .  Czas zależy od wielkości i tłustości naszej kaczki i wolnowara.
Kiedy kaczka jest gotowa, można przełożyć ją razem z rusztem na blaszkę i wstawić na parę minut do piekarnika pod grill, aby skórka ładnie się przypiekła i zrobiła chrupiąca.

Sos:
W czasie gdy kaczka się piecze, przygotować sos śliwkowy. Umyte śliwki pozbawić pestek i pokroić w kostkę ok 1x1 cm. Na patelni, najlepiej nieprzywierającej, rozgrzać olej. Włożyć pokrojoną cebulę, smażyć na małym ogniu ok 5 minut, aż nieco zmięknie. Dodać imbir i czosnek, smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać pozostałe składniki - śliwki, sos sojowy, miód, ocet i sos sriracha.  Gotować, lekko przykryte, mieszając od czasu do czasu ok 20 minut. Po tym czasie owoce powinny się rozpaść. Gotowy sos doprawić. Można go zmiksować ale nie jest to konieczne.

Placuszki 
Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki.
Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.
Uformować  wałek i podzielić na 10 części. Każdą rozwałkować cienko na okrągły placuszek. Placuszki smażyć na patelni posmarowanej małą ilością oleju, po 20 sek z każdej strony. Mają być upieczone ale nie przypieczone.

Podanie
Upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek, oddzielić mięso od kości, a następnie poszarpać na kawałki dwoma widelcami. Kości można wykorzystać do gotowania wywaru
Na placek nakładać kawałki kaczki, ogórka, dymki. Polewać sosem, zawijać i zjadać. Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2016 Stare Gary , Blogger