Klasyczna sałatka toskańska z pomidorów i pieczywa

Panzanella. Toskańska sałatka z pomidorów i pieczywa, którą zrobicie teraz, albo dopiero za rok.  Dojrzałe, pyszne pomidory to jej podstawa! No, możne ważna jest również dobrej jakości oliwa.  To świetna propozycja na lunchowe co nieco. Jest bardzo sycąca a przy tym prosta do zrobienia. Najważniejsze są dobre składniki! Polecam.

inspiracja: seriouseats





Składniki ( 2 porcje)
400 g zmieszanych pomidorów, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
1 łyżeczka soli
100 g  ciabatty lub pszennego chleb na zakwasie, pocięte w kawałki ok 2x2 cm
2 łyżki oliwy
na sos:
1 łyżki białego lub czerwonego octu winnego
5 łyżek oliwy z oliwek extra-virgin
1 mała szalotka, lub 1/2 średniej białej cebuli  - pokrojone w drobną kostkę
2  ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 łyżeczki musztardy dijon
świeżo zmielony czarny pieprz
+ sok z pomidorów

dodatkowo
15 - 20 g liści bazylii, grubo posiekanych

przygotowanie
Umieścić pomidory na sicie ustawionym nad miską, posypać solą, wymieszać. Pozostawić na około 15 - 20 minut, aż pomidory puszczą sok do miski. Od czasu do czasu mieszać ręką, lekko wyciskając.

Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Pokrojoną w kawałki ciabattę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Polać 1-2 łyżkami oliwy, wymieszać, aby bułki były w miarę równomiernie otoczone oliwą. Wstawić na środkową półkę piekarnika, piec 15 minut - aż ciabatta stanie się chrupiąca, lecz nie będzie przyrumieniona. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Pomidory z durszlaka przełożyć do dużej miski. Sok który wyciekł z pomidorów przelać do słoika, dodać pozostałe składniki sosu  - ocet, oliwę, czosnek, cebulę, musztardę, pieprz. Zakręcić i dobrze wymieszać, energicznie potrząsając słoikiem. Jeżeli trzeba doprawić solą.

Do miski z pomidorami dodać  grzanki z ciabatty, polać sosem. Dodać posiekane liście bazylii, Wymieszać. Odstawić na co najmniej 30 minut,  od czasu do czasu przemieszać.  Dressing powinien zostać wchłonięty przez pieczywo. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary