Ziemniaki pieczone z wędzoną makrelą

Smaczne danie z niedużej ilości składników. Tak upieczone ziemniaki są całkiem sycące. Podałam je z sałatką z cykorii klik. To dobry obiad na chłodne dni, które niestety już nadchodzą. 


składniki ( 2 porcje)
6  - 7 średnich ziemniaków
120 g wędzonej makreli
2 łyżki posiekanej pietruszki
1/4 posiekanej cebuli czosnkowej
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
oliwa
20 g startego sera chedar

Przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki grubości ok 1 cm. Zalać zimną wodą, zagotować, posolić, gotować ok 10 minut od momentu zagotowania. Ostrożnie wyjąć i poczekać aż obeschną.
Makrelę pozbawić skóry i ości. Wziąć mniej więcej połowę, rozgnieść w misce widelcem. Dodać pietruszkę, cebulę, majonez. Dobrze wymieszać, doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
Tak przygotowanym farszem napełnić ziemniaki. Ziemniaki wstawić do odpowiedniej wielkości żaroodpornego naczynia, polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez 40 minut - do czasu aż ziemniaki będą dobrze upieczone. 10 minut przed końcem pieczenia, posypać ziemniaki  tartym serem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary