Dulce de Leche czyli kajmak w wolnowarze

Dzisiaj coś dla łasuchów. Dulce de Leche czyli kajmak. Nigdy nie mam cierpliwości do robienia klasycznego kajmaku. Długie gotowanie mleka z cukrem, mieszanie, pilnowanie, to nie dla mnie. Natomiast wolnowar uwielbiam i ten przepis jest dla mnie stworzony ;) Nie trzeba mieszać, można kontrolować gęstość masy. Kajmak super prosty do zrobienia. Doskonały dodatek do wszelkich deserów. Bardzo słodki. Polecam
inspiracja Kleinworth &Co



składniki
1 puszka słodzonego skondensowanego mleka 

przygotowanie
Wolnowar uruchomić zgodnie z instrukcją. Mleko przelać do 2 - 3 słoików. Użyłam 3 niedużych, napełniłam je do 2/3 wysokości. Dobrze zakręcić.   Dno wolnowaru wyłożyć np matą silikonową lub ściereczką, i na niej ustawić słoiki ( nie jest to konieczne, ale wydawało mi się że słoiki będą w ten sposób bardziej stabilne) Słoiki ustawić w misie wolnowaru, zalać gorącą wodą  do wysokości masy w słoikach.  Gotować w ustawieniu high od 3 do 6 godzin. Długość gotowania zależy od wielkości słoików i od tego jaką gęstość masy chcemy uzyskać. Najlepiej co jakiś czas zaglądać od wolnowaru i sprawdzać gęstość masy. Słoiki z gotowym kajmakiem studzić na kratce. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego!





4 komentarze:

  1. Nie znam takiego urządzenia:wolnowar? I do tego każą mi otworzyć pocztę Google A nigdy tego nie robiłam.Jam GAPA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolnowar to takie świetne urządzenie w którym długo gotujemy, ale nic się nie przypala i nie trzeba pilnować. Polecam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2016 Stare Gary , Blogger