Bitki wołowe z papryką z wolnowaru

Danie, które powstało trochę z przypadku. Kupiłam wołowinę ( zrazy rozbite w sklepie) a nie miałam na nią pomysłu. W domu zalegała jedna czerwona papryka. Pilnować wołowiny nie miałam czasu, najprościej było ją wrzucić do wolnowaru i zapomnieć. Mięso wyszło bardzo smaczne. Pierwszego dnia jedliśmy z kluskami francuskimi, drugiego wołu poszarpałam i dodałam czerwoną fasolę. Powstał farsz do naleśników. Reszta została zamrożona i czeka na swój czas ;) 


składniki
ok 1 kg wołowiny zrazowej
1 cebula pokrojona w kostkę 
1 świeża czerwona lub zielona papryka 
puszka pokrojonych pomidorów 
1 łyżka słodkiej papryki w proszku 
1–2 ząbki czosnku 
2 łyżki pasty paprykowej łagodnej 
szklanka bulionu wołowego lub czerwonego wina 
sól 
świeżo zmielony czarny pieprz 
natka pietruszki do podania


przygotowanie

Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć plastry wołowiny. Przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić paprykę pokrojoną w paski, puszkę pomidorów, posiekany czosnek, pastę paprykową. Dodać szklankę bulionu wołowego lub czerwonego wina. Zagotować.
Do misy wolnowaru włożyć mięso, zalać je przygotowanym sosem. Gotować w ustawieniu low przez 8-10 godzin. Smacznego!






2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary