Zupa z ciecierzycy i soczewicy z wolnowaru

Znakomita zupa na grudniowe chłody. Można ją oczywiście przygotować tradycyjnie, w garnku na kuchni, ja jednak bardzo chwalę sobie wolnowar. Wrzucam wszystkie składniki i mogę wyjść z domu. Jeżeli nawet czas gotowania się wydłuży, nic się nie stanie. Warzywa nie rozpadną się, nadal pozostaną w kawałkach. Użyłam warzyw z puszek - to bardzo wygodne rozwiązanie i w przypadku takiej zupy sprawdza się znakomicie. A w czasie długiego, powolnego gotowania, wszystkie smaki świetnie się " przegryzły". 
Bardzo polecam!




składniki
2 łyżki oliwy
1 mała cukinia ze skórką, pokrojona w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
10 plasterków kiełbasy pokrojonych w kostkę
400 g puszka krojonych pomidorów
400 g puszka ciecierzycy w zalewie
390 g puszka soczewicy w zalewie
2 szklanki wywaru drobiowego

1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki soli
1/4 - 1/2 łyżeczki mielonego kminu

100 g szpinaku baby

przygotowanie
Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek i kiełbasę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać  pomidory, ciecierzycę, soczewicę, razem z zalewami,  zagotować. Doprawić solą,  pieprzem i kminem. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, dodać cukinię, gorący wywar drobiowy, przykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 6 - 8 godzin lub high przez 3 - 4 godziny. Przed końcem gotowania wrzucić opłukany szpinak, zamieszać, przykryć i gotować jeszcze ok 10 minut - aż szpinak " zwiędnie". Gotową zupę doprawić solą, pieprzem ewentualnie ostrą przyprawą typu harissa. Podawać gorące. Smacznego!





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary