Kotlety schabowe z farszem z surowej białej kiełbasy



W ostatnich tygodniach nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie. Staram się więc przygotowywać mało pracochłonne dania i z tego co mam pod ręką. Kotlety kupiłam u rzeźnika który dysponuje też maszyną do rozbijania mięsa. To bardzo wygodna opcja. Idealna w przypadku szykowania zrazów wołowych. Ale i w przypadku kotletów wieprzowych znacznie ułatwia i przyspiesza pracę. Tym razem postanowiłam zrobić schabowe faszerowane i pieczone w piekarniku. Do zrobienia farszu użyłam domowej białej kiełbasy, która już od jakiegoś czasu leżała zamrożona w lodówce. Moja kiełbasa była przyprawiona ostrą papryką, ale jeżeli nie lubicie ostrego farszu, można ją pominąć.
Przyprawiając farsz, należy uważać z ilością soli - surowa kiełbasa bywa słona. Tak przygotowane kotlety schabowe można podać z dowolną jarzynką. Ja podałam je z młodą kapustą, ale sprawdzą się też ogórki kiszone. Polecam!


kotlety schabowe z farszem z surowej, białej kiełbasy


składniki


  • 5 kotletów schabowych, bez kości, rozbitych
  • ok 200 g białej, surowej kiełbasy
  • 1 cebula
  • garść pietruszki
  • sól, pieprz
  • papryka ostra w proszku (opcjonalnie)

  • 1/3 - 1/2 szklanki  białego, wytrawnego wina 
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

  • olej do smażenia

przygotowanie

Przygotować farsz. Kiełbasę obrać z flaka, dokładnie rozdrobnić w misce. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę, podsmażać  na małym ogniu, aż się lekko zrumieni. Dodać kiełbasę, smażyć rozbijając kiełbasę na jak najdrobniejsze kawałki. Przełożyć do miski, dodać posiekaną pietruszkę, doprawić pieprzem, papryką i ewentualnie solą.
Kotlety lekko posolić i popieprzyć z obu stron. Na każdym kotlecie, w górnej części położyć łyżkę farszu. Następnie dolną częścią kotleta przykryć farsz tworząc rodzaj kieszonki. Boki kotleta spiąć wykałaczkami.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. W patelni,  najlepiej takiej którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać olej. Obsmażyć na rumiano kotlety ze wszystkich stron, na chwilę je zdjąć z patelni, a na patelnię wlać wino,  zagotować, zeskrobać z dna wszystkie reszki. Dodać łyżkę masła, czosnek i ponownie włożyć na patelnię kotlety.  Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 30 minut, w połowie pieczenia, kotlety odwrócić. Jeżeli płyn za bardzo odparuje, dodać nieco wina. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary