Tarta z pomidorami na spodzie z czerstwego pieczywa


Na rynku są jeszcze pyszne pomidory, można też kupić szpinak. Świeże pomidory staną się niedługo już tylko wspomnieniem. Warto więc z nich korzystać, póki jeszcze są.  Inspiracją na tę tartę, był przepis Tadeusza Mullera.

Trochę przepis zmodyfikowałam, ale i tak tarta wyszła pyszna. Połączenie szpinaku i pomidorów zawsze się sprawdza. Na dodatek jest to świetny pomysł na zużycie czerstwych bułek czy chleba. A przygotowanie spodu nie wymaga wysiłku ;). Taką tartę robiłam już parę razy, używałam różnych serów, bardziej lub mniej wyrazistych. Za każdym razem tarta wszystkim smakowała. Można tartę dowolnie urozmaicać , dodając np chorizzo lub wędzony boczek. Bardzo polecam!


tarta z pomidorami na spodzie z czerstwego pieczywa

składniki

spód

  • 100 g czerstwego pieczywa ( miałam bułkę pszenną)
  • ok 70 g mleka
  • 2 jajka
  • 80 g żółtego sera ( twardy i dojrzały np cheddar) 
  • sól, pieprz
  • 3 listki szałwii - opcjonalnie

wierzch

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 125 g mozzarelli
  • 1 pomidor
  • 100 g pomidorków cherry
  • 2 - 3 łyżki parmezanu, świeżo startego na dużych oczkach
  • oregano
  • bazylia

przygotowanie

Przygotować spód tarty. Bułkę pokroić w niewielką kostkę, włożyć do miski. Zalać mlekiem, dodać roztrzepane jajka, starty na tarce ser, doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojone drobno listki szałwii, wymieszać. Odstawić na ok 15 - 30 minut, do czasu aż bułka nasiąknie i zmięknie. Formę, najlepiej z wyjmowanym dnem, wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Namoczoną bułkę wyrobić dodatkowo ręką lub widelcem, a następnie rozłożyć równomiernie w formie. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić formę i piec 10 minut. Wyjąć.
Przygotować farsz. Szpinak opłukać, włożyć na patelnię, podgrzewać mieszając tak długo, aż szpinak zwiędnie a woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać 2 posiekane ząbki czosnku.
Pomidor pokroić w plastry, pomidorki cherry przekroić wzdłuż na pół. Mozzarellę pokroić w małą kostkę
Na spodzie tarty ułożyć szpinak, posypać mozzarellą i połową parmezanu. Ułożyć pomidory, posypać startym parmezanem i oregano. Tak przygotowaną tartę wstawić ponownie do piekarnika ( 180 st C), i piec przez 30 minut. Podawać ciepłą lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem posypać listkami bazylii. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary