Salceson golonkowy


 Dzisiaj bardzo prosta do zrobienia, uproszczona wersja salcesonu. I bardzo smaczna. Głównym składnikiem jest wieprzowa golonka, użyłam przedniej. Do gotowania mięsa użyłam szybkowaru, co znacznie przyspieszyło cały proces. Mięso powinno być bardzo miękkie, w szybkowarze gotowałam je ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięsa zostaje nam pyszny, intensywny wywar. Część zużyjemy do salcesonu, na reszcie warto zrobić zupę. U mnie była to świetna kartoflanka.
Farsz mięsny trzeba dobrze przyprawić, po sparzeniu będzie delikatniejszy niż przed.  Użyłam osłonek białkowych o śr 6 cm - akurat takie miałam w domu. Z tej porcji mięsa zrobiłam dwa batony długości 20 cm każdy. Bardzo polecam!
 Przepis na tę wędlinę znalazłam na stronie Przyślij Przepis.



salceson golonkowy - przepis

Składniki

  • 1  golonka, (ok 1300g)
  • 1 nóżka wieprzowa ( ok 600g),
  • ok 350g łopatki wieprzowej,
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
przyprawy do wywaru
  • 1/2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka kminku 
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • 5-7 ziarenek pieprzu
  • 4 szt ziela angielskiego,
przyprawy do salcesonu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki pieprzu grubo mielonego,
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • sól do smaku
osłonka białkowa 0

przygotowanie

Warzywa obrać, umyć. Mięsa umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na niedużym ogniu tak długo, aż mięso bez problemu będzie oddzielać się od kości. Może to zająć parę godzin. Jeżeli użyjecie szybkowaru, mięso będzie gotowe znacznie szybciej
Ugotowane mięsa wyjąć z wywaru, przestudzić. Z golonki i nóżki usunąć kostki.   Z łopatki, golonki i nogi odzielić ładne kawałki mięsa. Podzielić je na sporej wielkości kawałki.  Pozostałe fragmenty oraz skórę zmielić w maszynce na sitku 3-4 mm.
W misce umieścić kawałki mięsa,  zmielone skóry, przyprawy (świeżo przeciśnięty czosnek, majeranek, pieprz, kminek, sól), dodać ok 1/2 szklanki wywaru z gotowania, wymieszać. Spróbować, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą. Farsz powinien być dosyć słony.
Przygotować osłonki. Przyciąć osłonki do odpowiedniej długości ( u mnie ok 30 cm każda). Osłonki namoczyć zgodnie z zaleceniami producenta. Namoczone osłonki otrząsnąć z nadmiaru wody. Zawiązać końcówkę osłonki sznurkiem z jednej strony. Wystający koniec osłonki po pierwszym zawiązaniu zgiąć i jeszcze raz zawiązać. Chodzi o to, aby w trakcie parzenia z osłonki nie wychodziły soki. Osłonki napełnić dokładnie farszem   tak, aby  między warstwami mięsa nie było pustych przestrzeni i jak najmniej powietrza. Zawiązać koniec osłonki podobnie z drugiej strony, wypychając powietrze. 
Włożyć batony do garnka odpowiedniej wielkości i zalać zimną wodą. Parzyć, od chwili uzyskania temperatury 80 st C. przez 60 minut. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się między 70 - 80 st. C. Po sparzeniu salceson schłodzić. Umieścić w odpowiednim naczyniu, przykryć deseczką i obciążyć (np garnkiem z wodą). Tak przygotowane salcesony wstawić na 12 h do lodówki.  Po tym czasie salceson będzie już odpowiednio zwarty
Smacznego!







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary