Białostockie śledzie z ogórkiem


Pyszne śledzie na podstawie przepisu z książki "Śledzie"  Małgorzaty Caprari. Połączenie śledzi z ogórkiem kiszonym i cebulą okazało się wyjątkowo smakowite. Użyłam śledzi korzennych, moich ulubionych, ale równie smaczne będą matiasy.  Śledzie podawać posypane świeżym koperkiem. Bardzo polecam!


Białostockie śledzie z ogórkiem - przepis

składniki


  • 4 filety śledziowych  ok 350 g- używam śledzi korzennych
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • posiekany koperek
  • olej lub oliwa


przygotowanie

Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Użyłam robota. Cebulę z ogórkami  i śledzie układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli i ogórków.  Warstwy posypywać koperkiem. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary