Krakersy na zakwasie



Jakiś czas temu piekłam krakersy z ciasta chlebowego. Wykorzystałam w ten sposób nadmiar zakwasu. Były smaczne, ale nadal szukałam przepisu, który będzie mniej czasochłonny. I w ten sposób trafiłam na przepis ze strony King Arthur Flour.  Te krakersy są naprawdę pyszne. Cienkie, chrupiące, znakomicie sprawdzą się z dipami czy pastami. My podgryzaliśmy je z pastą z  wędzonej makreli . Świetne połączenie! Bardzo polecam! Porcja nie jest niestety duża, warto zrobić z podwójnej ilości ciasta ;)



Krakersy na zakwasie - przepis

Składniki


  • 115 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g zakwasu ( z lodówki, niedokarmiony)
  • 60 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki suszonych ziół, dowolnych

dodatkowo

  • olej do posmarowania
  • gruboziarnista sól  do posypania (użyłam soli w płatkach)


przygotowanie

Wymieszać mąkę, sól, zakwas, masło i  zioła. Zagnieść aby uzyskać gładkie (nie lepiące) dosyć zwarte ciasto. Wyrobiłam ciasto w robocie.

Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej uformować  nieduży prostokąt. Owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut (do kilku godzin)  aż ciasto stwardnieje.

Rozgrzać piekarnik do 180 st C
Papier do pieczenia lekko posypać mąką. Wyłożyć jeden kawałek ciasta, rozwałkować na grubość 2 mm. W razie potrzeby  lekko podsypywać mąką. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta.
Ciasto, razem z papierem do pieczenia przenieść na blachę. Posmarować z wierzchu oliwą, posypać grubą solą.  Przy pomocy radełka do pizzy lub noża, pociąć ciasto na małe kwadraty.
Blachy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 - 25 minut, aż kwadraty zaczną się lekko brązowić na brzegach. Po całkowitym zrumienieniu wyjąć krakersy razem z papierem z piekarnika i chłodzić na kratce. Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary