Kurczak w porach w wolnowarze



Dzisiaj przepis na kurzynę z wolnowaru. Ostatnio staram się mieć w zamrażalniku oczyszczone i pokrojone w półplasterki białe części porów. Są świetną bazą lub dodatkiem dla wielu dań. Tym razem połączyłam pory z pieczarkami i kurczakiem, a wszystko przygotowałam w wolnowarze. Użyłam udek bez skóry ale ze skórą też będą dobre. Można też użyć kurzych piersi, ale moim zdaniem mięso z udek jest znacznie smaczniejsze. Sos doprawiałam bardzo ostrą angielską musztardą. Jeżeli takiej nie macie lub nie lubicie, można użyć musztardy Dijon. W trakcie pieczenia powstaje pyszny, kremowy sos, warto więc podać mięso z puree ziemniaczanym lub np z francuskimi kluskami. Polecam!


 Kurczak w porach w wolnowarze - przepis


składniki


  • 450 g udek kurczaka, bez kości
  • 200 g porów ( białe części)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki  czosnku
  • ok 100 g pieczarek

sos

  • 60 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 60 g majonezu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy angielskiej ( lub do smaku)

dodatkowo

  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia


przygotowanie

Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją.   Mięso umyć, osuszyć, posolić i posypać pieprzem. Pory oczyścić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Pieczarki oczyścić pokroić na 2 lub 4 części - zależy od wielkości. Czosnek pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kawałki kurczaka,  obsmażyć ze wszystkich stron aż lekko się zrumieni. Przełożyć do miseczki. Na patelnię dodać tłuszcz, wrzucić cebulę i pory. Smażyć, mieszając, na niewielkim ogniu, do czasu aż pory i cebula zmiękną. Pod koniec dodać czosnek, lekko posolić. Podczas smażenia można odrobinę podlać pory wodą. Przełożyć do innego naczynia a na patelni rozgrzać jeszcze nieco tłuszczu. Wrzucić pieczarki, posolić, obsmażyć ze wszystkich stron, podsmażone dodać do miseczki z mięsem.
Wymieszać składniki sosu.
W misie wolnowaru ułożyć warstwowo: połowę porów, mięso z pieczarkami, pozostałe pory. Na wierzchu rozłożyć równomiernie sos. Wolnowar przykryć.  Gotować w ustawieniu high  4 godziny lub  na niskim poziomie - low - 6 godzin. Podawać z puree ziemniaczanym, kluskami lub kaszą. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Pyszne danie! Dziękuję za podzielenie się przepisem.
    Pozdrawiam,
    Edyta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary