Wędlina z piersi i udek kurzych z szynkowara


Niedawno kupiłam szynkowar. Długo się zastanawiałam, czy warto kupować kolejny kuchenny sprzęt. Przekonał mnie niedawny " wypadek przy pracy".  Robiłam domowy salceson i niestety cała zawartość osłonki, podczas parzenia wypłynęła do garnka. Nieco mnie to zniechęciło do parzonych wędlin. Szynkowar wydał mi się jakimś rozwiązaniem. I w ten sposób rozpoczynam nową przygodę. Na pierwszy ogień poszedł kurczak. Kurza wędlina wyszła całkiem smaczna, jak dla naszej dwójki może nieco za duża porcja. Połowę zamroziłam.  Mój szynkowar jest nieduży, ma dołączony termometr do mierzenia temperatury wewnątrz wyrobu. Uważam, że jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Znacznie pewniejsze niż parzenie na czas. Bardzo polecam!

Przygotowując mięso kierowałam się wskazówkami ze strony   Nomart
Wiele cennych informacji znajdziecie również tutaj: Smaki Jacka W


Wędlina z piersi i udek kurzych z szynkowara - przepis

składniki


  • 500 g piersi z kurczaka, (bez skóry)
  • 750 g udek kurzych ( ze skórą i kośćmi)
         (po obraniu  mięso ważyło  ok 1000 g}
  • sól morska 17 g ( lub pół na pół z sól morska sola peklową )
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 3- 4 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml przegotowanej ostudzonej wody lub drobiowego rosołu

dodatkowo

  • szynkowar o pojemności 1200 ml z termometrem
  • woreczki do szynkowara

przygotowanie


Mięso umyć. Udka  pozbawić kości i skóry. Zmielić. Piersi   pokroić w kostkę 1-3 cm. Mięsa wymieszać,   dodać wodę, przyprawy oraz żelatynę. Dokładnie mieszać, tak długo aż masa zrobi się kleista. Masę nałożyć do specjalnego woreczka, dokładnie ubijając, całość umieścić w szynkowarze, woreczek zakręcić, szynkowar zamknąć zgodnie z instrukcją. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie  szynkowar wyjąć z lodówki. W masę mięsną wbić termometr. Szynkowar wstawić do odpowiednio wysokiego garnka, wlać wodę i podgrzać ją do 80 st. W takiej temperaturze parzyć wędlinę do czasu aż temperatura wewnątrz naszej wędliny osiągnie 74 st C.

Po parzeniu, szynkowar wyjąć z garnka, ostudzić ( można wstawić do zimniej wody). Całkowicie ostudzony szynkowar wstawić na co najmniej 8 h  do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano można już wędlinę kroić. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary